Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átmeneti intézkedéseket a kiválási egyezmény hatályba lépésétől kezdve, legkésőbb 2020. december 31-ig kellene alkalmazni - mondta sajtóértekezletén Barnier a bizottság tárgyalási irányelveit ismertetve.

A kiválási egyezményt jövő októberre véglegesíteni kell, hogy a szigetország kilépésének tervezett, 2019. március 29-i időpontjáig a ratifikációra is legyen elegendő idő.

Az Európai Bizottság a London által javasolt átmeneti időszak kapcsán kiemelte: az Egyesült Királyság ezalatt is része lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, az országnak teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, miközben már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

"Nincs á la carte-menü az átmeneti időszak vonatkozásában - hangoztatta Barnier. A brüsszeli bizottság szerint az átmeneti időszakot egyértelműen meg kell határozni, és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni, s erről a kiválási egyezmény részeként meg kell állapodniuk a feleknek.

Az EU által kötött nemzetközi szerződések a távozás napjával érvényüket veszítik az Egyesült Királyság számára. Az ország ezzel körülbelül 750, általunk aláírt egyezményből fog kilépni - mondt aBarnier.

A brexit-tárgyalások első szakaszában elért eredményeket mielőbb egy jogilag kötelező szerződésbe kell foglalni, emellett pedig rendezni kell a kiválás feltételei kapcsán még megoldásra váró kérdéseket. A most ismertetett irányelveket várhatóan januárban fogja elfogadni az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács - írta az MTI.

Címlapkép forrása: Justin Tallis/AFP