Gubancos jogi helyzet alakult ki az argentin adósságok visszafizetésével kapcsolatban, aminek kibogozására július 30-áig maradt idejük az ügybe belegabalyodott résztvevőknek: bankoknak, pénzügyi szolgáltatóknak, jogászoknak, az illetékes amerikai bírónak és a Buenos Aires-i kormánynak. Argentína megpróbált időt nyerni, de nem járt sikerrel - derült ki a Wall Street Journal (WSJ) cikkéből.

Thomas Griesa amerikai bíró korábban úgy rendelkezett, hogy Argentína addig nem törlesztheti 2005-ben és 2010-ben csökkentett adósságát a követelésük egy részét elengedő hitelezőinek, amíg nem fizeti ki azokat a kötvénytulajdonosokat, amelyek nem mentek bele követelésük lefaragásába, és egy másik amerikai bírósági döntés értelmében jogosan várják vissza teljes hitelüket. Az argentin kormány ezt kérte Griesától, hogy oldja fel ezt az árukapcsolást.

Szőrös szív 1.

Az argentinok törlesztették volna az előbbieknek, amivel időt nyertek volna ahhoz, hogy folytassák a tárgyalásokat az utóbbiakkal. Buenos Aires ugyanis a bírói határozat ellenére nem akar fizetni a követelésükhöz ragaszkodó befektetőknek, mert attól tart, hogy ezzel precedenst teremtene. Ha ugyanis a kisebb - 1,5 milliárd dollárt követelő - csoport sikerét látva minden olyan hitelezőjük követelni kezdi a pénzét, amely nem ment bele adóssága mérséklésébe, akkor összesen 15 milliárd dollárt kellene kifizetniük, amihez nem elegendő az ország devizatartaléka.

Griesa azonban nem engedett a kérésnek, így maradt az árukapcsolás. Kötelezte a makacs hitelezőket és a kormányt, hogy tárgyaljanak tovább annak a közvetítőnek a színe előtt, akit a bíróság jelölt ki erre a feladatra. A szívós hitelezők szerint rajtuk nem múlik a dolog, az argentin tárgyaló delegáció vezetője azonban a Reuters jelentése szerint azt mondta, hogy a hónap végéig nincs esély a megegyezésre.

Szőrös szív 2.

A helyzetet még bonyolultabbá teszi, hogy az argentin, a brit és a japán törvények alapján kibocsátott argentin kötvények tulajdonosai szerint rájuk nem vonatkozhat az amerikai bíróság döntése - folytatja összefoglalóját a WSJ. Az USA jogszolgáltatásának az amerikai jog alapján kötött kölcsönszerződések elbírálására kell korlátozódnia. Griesa viszont úgy értelmezi saját döntését, hogy Argentína semmilyen adósságát nem törlesztheti - amíg nem vergődik zöld ágra makacs hitelezőivel -, függetlenül attól, hogy azokra milyen jog vonatkozik.

Buenos Aires ebben a vitában hitelezőinek ad igazat. Ezért a múlt hónap végén letétbe helyezett 800 millió dollárnyi törlesztőrészletet, amelyet normális esetben június 30-án kellett volna átutalnia nekik. A pénzt az érintett hitelezők - akik egyébként belementek a két adósságcsökkentésbe - szépen felvették erről a számláról.

Elhiszik

Ezzel szembe mentek azzal bírói döntéssel, miszerint Argentína nem fizethet nekik, amíg nem állapodott meg a makacs hitelezőkkel. Az utóbbiak persze azt várják az amerikai bíróságtól, hogy kötelezze az érintett befektetőket a pénz visszafizetésére. Enélkül ugyanis a Buenos Aires-i kormány azt mondhatja, hogy teljesítette törlesztési kötelezettségét, nincs államcsőd, és nekik semmi módjuk nem marad arra, hogy kiszorítsák az adós országból összes követelésüket.

Argentína nyilvánvalóan kifut az időből - mondta a Reutersnek Ignacio Labaqui, a Medley Global Advisors tanácsadó cég elemzője. A hét elején először láttam úgy, hogy a piac elhiszi az újabb argentin államcsőd lehetőségét. Buenos Airesen múlik, hogy mit dönt ebben a helyzetben. Ha a csőd a jövő héten bekövetkezik, akkor Argentína 13 éven belül másodszor válik fizetésképtelenné.