Az Egyesült Államok minden bizonnyal produkál még néhány pozitív növekedési adatot, miközben folytatódik a vita a költségvetésről és az adósságplafon emeléséről, ám a fecsegő felszín alatti hallgatag mélyben már a recesszió jeleit látja Albert Edwards, a Société Generale "überpesszimista" jóslatairól ismert elemzője. Senki sem számít arra, hogy a visszaesés kapujában állunk, ám tapasztalataim szerint ez mindig így szokott lenni - idézte a szakértő befektetőknek szánt jegyzetét a CNBC.

A sötét jövőről értekező elemzők, akik azt mondták, hogy a jelenlegi gazdasági kilábalás a felbukás határán áll, eddig tévedtek. Így aztán a piaci szereplők nem látnak bennük mást, mint farkast kiáltó fiúkat, akik véleményét nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni. Csakhogy éppen ez történt 2006-ban is, az amerikai fogyasztói és lakáspiaci boom csúcsán - akkor is süket fülekre találtak a figyelmeztetések.

Jéghegy szabály

Ewards hisz a jéghegy szabályban, amely szerint a gazdasági mutatók negatív ciklusai egymásra halmozódnak, ami még mélyebbé teszi a visszaeséseket. Szerinte egy ilyen jéghegy periódus végéhez közeledünk. Mivel a részvény- és a kötvényhozamok negatív kapcsolatot mutatnak, a kialakuló recesszió mélységes mélységbe taszíthatja tőzsdéket.

Az elemző szerint a hanyatlás kiindulópontja az amerikai vállalatok termelékenységének lassuló növekedése. A mezőgazdaságon kívüli ágazatok cégeinek hatékonysága stagnált a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a munkaügyi minisztérium adataiból. Sok szakértő ebből csupán azt a következtetést vonta le, hogy a Fed nem kezdi el visszavonni a gazdaság élénkítését szolgáló monetáris enyhítését.

Ássunk lejjebb!

Ha azonban mélyebben leásunk az adatokba, akkor a 2009 júniusában kezdődött fellendülési ciklus aggasztó trendjét bányászhatjuk ki. Az egységnyi munkaerőköltség jóval gyorsabban emelkedik, mint a termelői árak. Ez azt jelenti, hogy a cégek profitrátája vékonyodik, és a gazdaság a beruházási ciklusban igencsak hajlamossá válik a visszaesésre.

A CNBC-n látható ábra szerint a 2000-2001-ben és a 2007-2008-ban indult recessziót hajszál pontosan megelőzte az órabérek görbéjének a termelői árak görbéje fölé kerülése. A kilábalás kezdeténél ennek éppen ellenkezője figyelhető meg. Egyre nehezebb tartani a profitot, és ha egyszer a nyereség ciklusa hanyatló ágába ér, akkor innen nem könnyen indul el visszafelé - fejtegeti Edwards.

Ázsiai vírus

A nyereség és a befektetések visszaeséséhez várhatóan az ázsiai, illetve a feltörekvő piacokon kialakuló értékcsökkenés adja meg a startlövést. Ez kapacitásfelesleggel árasztja el a világot, ami a nyugati országokban is megnehezíti a cégeknek, hogy emeljék értékesítési áraikat.

Sok befektető úgy gondolkodik, hogy egy recessziót csak a Fed indíthat el azzal, hogy megkezdi monetáris enyhítése visszavonását. Ez a SocGen elemzője szerint nonszensz. Egy hitelbuborék kipukkadhat bármilyen monetáris szigorítás nélkül is, a profitciklus pedig számos ok miatt hanyatló ágába kerülhet.

Az 55 hónapja tartó emelkedés önmagában is a kifáradás szakaszába ér, amin nem sokat segíthet a Fed, hiába erőlködik. A befektetők azonban csak a bankra figyelnek, így nem veszik észre, hogy az S&P-500 index számításához figyelembe vett cégek előretekintő részvényár/egy részvényre eső nyereség rátái azt mutatják, hogy a részvények a legjobb esetben korrektül értékeltek. Erre ráadásul árnyékot vet a Nasdaqon kialakulni látszó részvényárbuborék.

Feleslegesen ijesztgetett

Edwards alaposan felsült negatív jóslatával 2012 júliusában. Akkor azt állította, hogy az USA gazdasága máris belegyalogolt a recesszió mocsarába, és a hanyatlásban nemsokára a tőzsdék is követni fogják. Akkor az S&P-500 halálkeresztjéről beszélt: az index 50 hónapos mozgóátlaga a 200 hónapos alá került. Ehhez képest a mutató azóta 32 százalékkal erősödött.

Ugyanakkor más elemzők is arra számítanak, hogy az idei szárnyalást jövőre hanyatlás követi a tőzsdéken. Bob Janjuah, a Nomura stratégája azt írta ügyfeleinek, hogy 2014 utolsó három negyedévében 25-50 százalékos visszaesés várható a világ tőzsdéin. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető elemzője arról beszél egy ideje, hogy a fellendülésben bízó befektetők csak a hátán hajóznak a jelenlegi részvényárhullámnak, azaz egyre kockázatosabb optimista várakozásokkal költeni a pénzt.

Bill Blain, a Mint Partners vezető kötvénypiaci brókere szintén úgy véli, hogy 2014 sötét jövőt ígért egyes befektetési célpontok piacán. Várakozása szerint a Fed monetáris visszavonulója nagyon negatív hatással lesz a kötvénypiacra. Az USA-ban nagy eladási hullámot indíthat el.