Franciaország második, a világ ötödik legnagyobb bankja, a BNP Paribas 20 milliárd forint értékben bocsátott ki hároméves forintkötvényeket 4,75 százalékos átlagos hozammal - mondta el egy interjúban a pénzintézet Magyarországért, illetve Délkelet-Európáért felelős vezetője, Laurent Poiron. A magyar gazdaság iránti bizalom visszatérőben van azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nyolc hónappal ezelőtt jelezte: vissza kívánja szorítani a külföldi bankok szerepét Magyarországon - értékelte a lépést Buda-Cash Bokerház a Bloomberg tudósítása szerint.

A BNP döntését sajátos fénybe helyzeti, hogy kiderült: a Raiffeisen Bank International, Kelet-Közép-Európa második legnagyobb bankja nem zárja ki, hogy kivonul Magyarországról. A gazdaság újra nő, ha nem is nagyon erősen, de érezhetően, makrogazdasági szempontból Magyarországgal jól teljesít - mondta a hírügynökségnek Poiron. A magyar GDP 0,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az április-júniusi időszakhoz képest.

Jó jel

Az a tény, hogy egy nagy külföldi bank forintkötvényeket bocsát ki, a magyar gazdaság és a forint iránti bizalom jele - mondja a Bloombergnek Pálffy Gergely, a Buda-Cash elemezője. A BNP ráadásul a harmadik legaktívabb szereplő volt az első fél évben a magyar kötvényaukciókon - idézte az Államadósság-kezelő Központ adatait a hírügynökség.

A BNP fióktelepet működtet Magyarországon. A devizahitelezésben nem érintett jelentősen - szögezte le Poiron. A bank adósságainak besorolása az S&P-nél A plusz, szemben a magyar tartozások BB-s, befektetésre nem ajánlott szintjével.

Jobb lesz

Magyarország hasznát fogja látni legnagyobb exportpiaca, az eurózóna gazdasági kilábalásának - mondja Poiron, amihez a Bloomberg hozzáteszi elemzői becslését, amely szerint a GDP várhatóan 1,5 százalékkal nő 2014-ben az idei 0,5 százalékos plusz után. Magyarország és a kelet-közép-európai régió a következő másfél-két évben jobb eredményeket fog elérni, mint Európa többi része - véli a francai menedzser.

Ennek hátterében részben az  erősödő export, részben az infrastruktúra-beruházások, részben a nyugat-európaiknál versenyképesebb gazdaságok állnak.

Nagy a hangzavar Magyarország körül, miután az Orbán-kormány különböző intézkedésekkel igyekezte kigyomlálni a devizahiteleket. A BNP azonban nem vár jelentősebb újabb lépéseket a jövő áprilisi választások előtt. Sok mindent csináltak, nem várok semmilyen nagyobb újabb lépést a szavazás előtt - mondta Poiron.

Intő jel?

Az általunk megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor a forintkötvény kibocsátás nem feltétlenül a magyar gazdaságba vetett hitet tükrözi a nagybank részéről. Ezzel ugyanis bank forint forrásokhoz jut, s emiatt csökkenhet anyabankja részéről finanszírozási igénye, ha a kötvénykibocsátásból befolyó összeget annak kiváltására használná fel, s csökkenhet anyabankja kitettsége az ország irányában.