Aláírták a második negyedévre szóló ukrán-orosz gázszállítási megállapodást, amely szerint a vevő ezer köbméterenként 248 dollárért kapja az energiahordozót, szemben az év első három hónapjában alkalmazott 329 dolláros árral - idézi a Reuters a kijevi energiaügyi minisztérium közleményét. (Magyarország az Orbán Viktor kormányfő és meghívott újságírók beszélgetésén korábban elhangzott információ szerint ennél többet, 260 dollárt fizet ezer köbméter orosz gázért.).

Annak ellenére, hogy Ukrajna és Oroszország között mély ellentétek vannak a Délkelet-Ukrajnában zajló felkeléssel összefüggésben - Kijev szerint Moszkva fegyverrel és katonákkal is támogatja az országrész oroszbarát szeparatista felkelőit, amit a Kreml tagad -, úgy tűnik, hogy a felek képesek voltak túllépni a 2009-ben kötött hosszú távú gázszerződésükön. Akkor, a jelenleginél jóval magasabb olajár mellett, Ukrajna belement abba, hogy lényegében büntetőáron vásárolja az orosz gázt.

Beszáll az EU is

A mostani egyezségben az árat leszámítva érvényben maradtak azok a további feltételek, amelyekről a felek tavaly év végén állapodtak meg, amikor biztosítani kívánták Ukrajna téli gázellátását. Ennek megfelelően az importőr Naftogaz továbbra is előre fizet az exportőr Gazpromnak az energiahordozóért. A mostani ár tükrében érdekes, hogy az oroszok a 330 dollár körüli árat korábban kifejezetten "kedvezményesnek" tartották ahhoz képest, hogy azt megelőzően 400 dollárnál is többet kértek az ukránoktól a gázukért.

Így nem meglepő, hogy Volodimir Demicsisn ukrán energiaügyi miniszer szerint az új megállapodás a gazdasági racionális diadala a politikai megfontolások felett. Biztató fejlemény az is, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat a hosszabb távú, 2016 végéig szóló gázszállítások feltételeiről. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes biztosa kijelentette, hogy az EU segíteni szándékozik a kijevi vetést abban, hogy hosszabb távra is a lehető legkedvezőbb egyezséget érje el.