Az Új Demokráciából, a szocialista Paszokból és a Demokraikus Baloldalból formálódott új görög kormánykoalíció programja, amelybe betekintést nyerhetett a Reuters szombaton, tükrözi azt a társadalmi nyomást, ami az országot a csődtől nagy társadalmi áldozatok árán megvédő 130 milliárd eurós pénzügyi program miatti ellenállás okán bontakozott ki.

A dokumentumban szerepel egyebek mellett az ország ötödik legnagyobb bankjának, az állami tulajdonú agrárbank, ATEbank  feltőkésítése - amit EU források szerint az Európai Bizottság ebben a hónapban felszámoltatott volna, bár ezt az értesülést a pénzügyminisztérium cáfolta.

A görög kormányprogram szerint az általános cél az lenne, hogy a bérek és a nyugdíjak ne csökkenjenek tovább és ne legyenek további adóterhek. A dokumentum leszögezi, hogy a 2013-14-re előirányzott kiadáscsökkentésnek a közkiadások mérsékléséből és az adóelkerülés visszaszorításából kell származnia és nem a nyugdíjak és bérek csökkentéséből, vagy az állami beruházások költségvetési keretéből.

A dokumentum szerint a kormány a 23 százalékos áfát a kávézók, bárok és éttermek valamint az agrárszektor számára csökkentenék, befagyasztanák a közszféra létszámát és a jelenlegi egy év helyett két évig járna a munkanélküli segély.

A koalíció a következő 10 évre a közvetett adókulcsok csökkentésével teremtene stabil adórendszert, és az ország adósságátütemezési programja miatt jelentős veszteségeket elszenvedő nyugdíjalapokat feltőkésítenék. A legalacsonyabb jövedelemadó-küszöböt megemelnék, miközben a minimálbért - amit februárban 22 százalékkal csökkentettek - a munkaadók és munkavállalók közötti megállapodás értelmében vizsgálnák felül.

A program emellett felgyorsítaná a 6 milliárd eurós kormányzati adósság kifizetését a szolgáltatók felé.

A kormány továbbá két évvel, 2016-ig kitolná azt a határidőt, amikorra a GDP-arányos költségvetési hiányt 2,1 százalékra kellene csökkenteni a 2011-es 9,3 százalékról. Ez a haladék azonban egyben további külső forrásokat is igényelne - jegyzi meg a Reuters.

A koalíciós partnerek támogatnák, hogy az ország adósságát privatizáció útján is mérsékeljék. Ennek keretében a dokumentum szerint az ország hitelezőivel tárgyalnának páldául az állami vasúttársaság, az OSE, PPP-n keresztüli üzemeltetéséről. A görög állam egyébként, annak érdekében, hogy 2020-ig teljesítse a pénzügyi mentőcsomagban vállaltakat, 50 milliárd eurós bevételt remélne privatizációból, amelynek fele ingatlanokból származna.

A Reuters szerint az EU-Európai Központi Bank (ECB)-IMF képviselőiből álló trojka a tervek szerint hétfőn utazik Athénba, hogy megvizsgálják az ország helyzetét, a kormánykoalíció első nagy próbája pedig a csütörtökön kezdődő EU-csúcson lesz, ahol a program vélhetően kemény ellenállásba fog ütközni főleg a németek részéről. Az új görög program végrehajtása esetén ugyanis sok olyan szigorítási intézkedést viszavonnának, ameyet az ország a pénzügyi mentőcsomag elfogadásával vállalt - jegyzi meg a hírügynökség.