Az ukrán külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna keleti részén harcoló oroszbarát szeparatisták tűz alá vették azt az útvonalat, amelyen az orosz segélyszállítmány teherautói Luhanszk felé közelednek. A kijevi kormány megpróbált forró drótot kiépíteni az ukrán és az orosz katonai parancsnokság között, ám ez a kísérlet kudarcba fulladt - idézi a tárca közleményét a KiyvPost hírportál.

A cél az lett volna, hogy garantálják a konvoj háborítatlan haladását ukrán területen. A lázadok ágyúkkal lövik azt az utat, amelyen a teherautók elérhetik céljukat. A minisztérium megismétli a kormány álláspontját, miszerint a konvoj engedély nélküli belépése ukrán területre illegális, sérti a nemzetközi egyezményeket.

Invázió

Valentin Nalivajcsenko, az ukrán SBU biztonsági szolgálat vezetője korábban kijelentette, hogy Ukrajna elleni közvetlen orosz invázió kezdődött azzal, hogy az orosz segélyszállítmányt szállító teherautók egy része pénteken áthajtott Ukrajnába. Kijev álláspontja szerint a fehér kamionokból álló konvoj valójában az ukrán hadsereg ellen harcoló oroszbarát szakadároknak szállít utánpótlást. Moszkva abszurdnak minősíti a vádat.

Az SBU első embere ugyanakkor kijelentette, hogy az ukrán katonaság nem alkalmaz erőszakot a konvoj ellen, mert nem kívánnak felülni a provokációknak. Egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő azt mondta a BBC helyi tudósítójának, hogy minden felelősséget Oroszországra hárítanak, ha incidens történik. A lázadókat nem hibáztatják, mivel a konvoj beküldése Ukrajnába az orosz kormány döntése volt.

Kardcsörtetés

Az orosz külügyminisztérium korábbi közleménye szerint viszont "elfogadhatatlannak" tartanák, ha az orosz "humanitárius segítség" nem jutna el a céljához. A konvoj a múlt hét elején indult el Moszkvából, majd egy hetet állt a két ország határán. A szállítmány egy része a teherautók platójára betekintő külföldi újságírók szerint élelmiszert, illetve takarókat és aggregátorokat tartalmazott.

A Nemzetközi Vöröskereszt, amelynek szakértői a napokban közvetítőként részt vettek a járművek egy részének átvizsgálásában, közleményben tudatta, hogy mivel a harcoló felektől nem kaptak megfelelő biztonsági garanciákat a szállítmány átvételével és továbbításával kapcsolatban, ezért semmilyen formában nem vesznek részt a jelenlegi akcióban.

További kardcsörtetés

Helyszíni szemtanúk szerint 90 teherautó lépte át a határt, amelyeket szeparatista lázadók kísérnek. Elvileg két óra alatt érhetnék el az ukrán hadsereg ostroma alatt álló Luhanszk városát, ám kétséges, hogy használhatják-e a tűz alatt lévő autópályát.

Daniel Sandford, a BBC elemzője úgy véli, hogy a konvoj bevonulása Ukrajnába tovább ronthatja a már amúgy is borzalmas orosz-ukrán viszonyt. Mivel a Vöröskereszt nem vesz részt az akcióban, a kijevi kormány úgy dönthet, hogy nem tekinti humanitárius missziónak a szállítmány továbbítását. A teherautókat oroszbarát fegyveresek kísérik, ezért várhatóan feltartóztatják őket valahol út közben. Ha megpróbálnak áttörni az ukrán erőkön, azzal a támadást kockáztatják, amire az orosz kormány válaszolhat.