Megtartják az eurózóna felső szintű vezetőinek hétfőre tervezett csúcsértekezletét annak ellenére, hogy pénzügyminisztereik egyórás tárgyalás után elhalasztották a döntést a Görögország finanszírozását lehetővé tevő új javaslatról - szivárogtatták ki EU-s források. Görögország új javaslattal állt elő a donorok hiteléért cserébe, de ezt alaposabban át akarják tanulmányozni - adott magyarázatot az ülés gyors lezárására Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke.

Dijsselbloem szerint erre a javaslatra alapozva folytatják az egyeztetést abban a reményben, hogy még ezen a héten eljuthatnak a megállapodásig. Moscovici jó tárgyalási alapnak tartja a görögök elképzeléseit. Mint kiderült több változat van az asztalon, de mindkettő megfelelő a további munkához. Az euró a bejelentés nyomán kicsit gyengült, a közös európai valuta egységéért 1,1364 dollárt kellett adni.

Káosszal indult a nap

Ezt megelőzően ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy benyújtott-e új javaslatot a görög kormány az eurócsoportnak a hét végén vagy sem - derült ki a Guardian élő blogjából. Enélkül nem lett volna miről tárgyalniuk a feleknek. Az Európai Központi Bank (ECB) szóvivője, Margaritis Schinas az mondta, hogy rendelkeznek egy dokumentummal, amelyen Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök aláírása szerepel, ám arról is szóltak a hírek, hogy a görögök összekevertek néhány papírt, és rossz javaslatot küldtek Brüsszelbe.

Német hideg zuhany

Alexander Stubb finn és Michael Noonan ír pénzügyminiszter már a tanácskozás előtt jelezték, hoigy nem várnak megegyezést a hétfői ülésen. Az előbbi arról beszélt, hogy ők és a későbbi eurózónacsúcsra ékező főnökeik hiába költötték a pénzüket a repülőjegyre. Az utóbbi azzal magyarázta álláspontját, hogy nem volt idejük felkészülni az ülésre, mert a görögöktől számos eltérő javaslat érkezett. Szerinte csütörtökön újra össze kell ülnie az eurócsoportnak. Ezzel egyetért Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter is.

A hideg zuhanyt azonban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter öntötte a várakozó újságírók nyakába. Lakonikus egyszerűséggel kijelentette, hogy nincs az asztalon új görög javaslat. Ez arra utalhat, hogy amit vasárnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kipasszírozott a görögökből, semmi újat nem tartalmaz. A német pénzügyér meg is erősítette ezt a benyomást, mint mondta: ugyanott tart az egyeztetés, mint múlt csütörtökön, amikor holt pontra jutottak a tárgyalások.

Pesszimizmus

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke kissé óvatosabb volt. Arra a kérdésre felelve, miszerint megvan-e a lehetőség az áttörésre, azt válaszolta: megvárná előbb a hitelezők (az EU, az ECB és az IMF) véleményét, mivel a görög papír elég későn érkezett vasárnap.

Louis Guindos spanyol gazdasági miniszter és Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa optimistábbak voltak: még láttak esély a megállapodásra. Hans Jörg Schelling, az osztrák pénzügyek irányítója viszont úgy látta, hogy nincs új javaslat terítéken, és minden, amiről eddig beszéltek arra utal, hogy a görög kormányon belül vannak kommunikációs problémák. Szarkasztikusan megjegyezte, hogy egy ponton el kellene dönteni, ki fizeti az eurócsoport üléseire utazó miniszterek repülőjegyét.

Bezárt fiókok

Eközben Görögországban is nő a nyomás a kormányon. A kisebbik koalíciós párt, a nacionalista Független Görögök vezetője kijelentette, hogy nem fogadják el az áfa emelését a görög szigeteken, a nagyobbik párt, a radikális baloldali Sziriza keményvonalasai pedig zsarolással, gyarmatosítással felérő ultimátum adásával vádolják a hitelezőket.

Ha a hét vége és a hétfő eredményei nem lesznek elég meggyőzőek, és folytatódik a betétkivonás a görög pénzintézetekből, akkor lehet, hogy kedden nem nyitnak ki a bankfiókok - mondta a BBC-nek Nikolasz Karamuzisz, a negyedik legnagyobb görög bank elnöke. A pénzintézetekből naponta 700 millió euró távozik - tette hozzá, ezért csak az ECB rendkívüli hitele (ELA) tartja talpon őket.