A márciusi az egymást követő második hónap volt, amikor bővült a német export, februárban 2,8 százalékkal nőtt a németországi kivitel. Azóta, hogy az intézet 1950-ben elkezdte mérni a német kivitel értékét, nem volt ilyen magas a mutató. Az import 3,1 százalékkal 79,4 milliárd euróra nőtt márciusban az előző havi 4,0 százalékos emelkedést követően.

A német gazdaság külkereskedelmi többlete - korrekció nélkül - 17,0 milliárd euróra ugrott márciusban az előző havi 11,9 milliárd euróról. A folyó fizetési mérleg - kiigazítatlan - többlete 18,8 milliárd euró volt az előző havi 8,7 milliárd euró után. Elemzők 12,0 milliárd eurós folyó fizetési mérleg többletet vártak.

Thorsten Polleit, a Barclays elemzője szerint a német gazdaság - a magas nyersanyag- és energiaárak ellenére - ismét jól teljesített márciusban. "A német exportőrök kiváló formában vannak, és világos, hogy az ilyen problémákat is le tudják küzdeni" - fogalmazott a közgazdász. Elképzelhető, hogy voltak márciusban olyan egyszeri hatások, mint a felduzzadt megrendelésállomány ledolgozása - tette hozzá.

Carsten Brzeski, az ING elemzője szerint a német gazdaság legfrissebb adatai arra engednek következtetni, hogy erős első negyedévet zárt a legnagyobb európai gazdaság. A közgazdász ugyanakkor figyelmeztetett: a gazdasági növekedés lassulhat és véget érhet a "v-alakú" kilábalás. "A német gazdaság most visszakapcsol egy sebességi fokozattal, de továbbra is egyenletes növekedés elé néz" - fogalmazott Brzeski.