Európa országaiban az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatóak szeptemberben azt követően, hogy az augusztus nyolc éve nem volt olyan hűvös, mint idén. Az utóbbit azzal magyarázzák a Bloombergnek nyilatkozó meteorológusok, hogy a Berta hurrikán hideg levegőt kavart a térség fölé. A friss előrejelzés többségi vélemény: hét időjósból öt szerint számíthatunk pöpec vénasszonyok nyarára, amelyet a hónap elején a kontinens nyugati felén kialakuló magas nyomású légáramlat alapoz meg. (Megjegyzendő persze, hogy minél távolabbi időszakra vonatkozik egy meteorológiai előrejelzés, annál nagyobb a beválási bizonytalanság.)

A szeptember mindig nehezen kiszámítható, mivel ilyenkor megyünk át a nyárból az őszbe, ami sokféle időjárást hozhat - magyarázza Mike Thomas, a Commodity Weather Group LLC szakembere. Idén arra szavazunk, hogy meleg szeptemberünk lesz - teszi hozzá. Közép-Európa jelentős részén nem kevesebb, mint öt fokkal maradt el az átlaghőmérséklet az augusztusban megszokottól - emlékeztet Michael de Villers a brit WSI vezető meteorológusa.

Kevesebb alternatív energia

Németországban, Európa legnagyobb villamosenergia-fogyasztójában fél Celsius-fokkal maradt el hőmérséklet a 16,4 fokos sokéves napi átlagtól. Ezt megelőzően 14 hónapon át a szokásosnál melegebb időt regisztráltak a meteorológusok - mondja Andreas Friedrcih, a Deutscher Wetterdienst (DWD)szakértője.

A német naperőművek szeptember 5-én érhetik el termelési csúcsukat 20 gigawattnyi teljesítménnyel 24 óra alatt. Ezt megelőzően június 6-án produkálták a legtöbbet, 24,2 gigawattot. A szélparkok teljesítménye szeptemberben a DWD szerint elmarad majd a várttól. Júliusban a megújuló forrásból származó energia mennyisége egy százalékkal volt az egy évvel korábbi alatt.

Kisebb fogyasztás

Az előrejelzések szerint Európa közepén szeptember első hetében átlag három Celsius-fokkal lehet magasabb a szeptemberi hőmérséklet a megszokottnál. Ettől nyugatabbra ugyanennyivel alacsonyabb lehet az átlag, majd a hónap második hetében már Franciaországban és az Ibériai-félszigeten is bő egy fokkal az átlag feletti hőmérséklet várható. Ugyanez igaz Észak-Európára.

Európa elektromosáram-felhasználása a várakozások szerint 2,9 százalékkal kisebb lesz idén a tavalyinál. Ezt részben a 2013/2014-es tél enyhe időjárása, részben a gazdaság viszonylag gyenge teljesítménye magyarázza. A WSI megkockáztat egy hosszabb távú prognózist is. Eszerint Európa nagy részén egészen november végéig kitarthat az átlagosnál melegebb idő.