Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dollármilliárdos veszteségek fenyegetik Olaszországot olyan származékos ügyletek miatt, amelyek gyökerei még az euróbevezetés előtti időszakra nyúlnak vissza - derül ki a római kincstár bizalmas jelentéséből, amelyet a Financial Times (FT) ismertet. A dokumentum az államdósságokkal kapcsolatos tranzakciókat és fizetési kötelezettségeket összegzi 2012 első felére vonatkozóan. Ezek között megemlékezik nyolc származékos ügyletről, amelyeket külföldi bankokkal kötöttek összesen 31,7 milliárd euró értékben.

A jelentés ugyan homályban hagyja a részleteket és láthatóan nem akar világos képet adni arról, hogy milyen veszteségek érheti Olaszországot, ám az FT-nek nyilatkozó szakértők szerint a lényeg az, hogy a származékos ügyletek átstrukturálása lehetővé tette Rómának a törlesztés csúsztatását, amiért cserébe egyes esetekben igen kedvezőtlen feltételeket kellett vállalnia. Egy neve elhallgatását kérő szakértő a június 20-ai piaci árak alapján nyolcmilliárd euróra becsülte a potenciális veszteséget, ami nagyságrendileg egyenlő az olasz költségvetés idei hiányával - írták hírlevelükben az Equilor elemzői. Egy olasz bank szerint emiatt Olaszország uniós mentőcsomagot kérhet, ami az adósságválság felizzásához vezetne.

Tudták, de tettek rá

Olaszország költségvetési deficitje 1995-ben a GDP 7,7 százaléka volt, amit csodák csodája 1998-ra sikerült levinni 2,7 százalékra. Ez volt az az év, amelyre teljesíteni kellett az euróbevezetés kritériumait, köztük a hiány három százalék alá szorítását. Eközben az adóbevételek alig nőttek és az állami kiadások csak kicsit csökkentek. Ezzel szemben - bár ezt a kincstár jelentése nem bizonyítja - Roma előlegeket vehetett fel későbbi hitelfelvételekre, amivel kicsinosíthatta makromutatóit.

Az FT-nek nyilatkozó bankárok és kormányzati források szerint régen és most is csak egy maroknyi tisztviselő látta át teljesen az olasz állam pénzügyeit. Gustavo Piga olasz közgazdász professzor vihart kavart 2001-ben azzal, hogy megszerezte az egyik 1996-ban kötött származékos ügylet szerződését, amelynek alapján kozmetikázással vádolt EU-tagországokat anélkül, hogy bármelyiket megnevezte volna. A Der Spiegel a birtokába került hivatalos dokumentumokra hivatkozva tavaly arról cikkezett, hogy Helmut Kohl kancellár politikai okokból figyelmen kívül hagyta a Pigáéhoz hasonló figyelmeztetéseket az euró bevezetése során.