Nem fogja megkönnyíteni a lengyel autósok életét a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, amelyet várhatóan hamarosan a parlament is elfogad - derül ki a Gazeta.pl összefoglalójából.

A javaslatot a Szolidaritás szakszervezet terjesztette elő és egyetért vele az országot ténylegesen vezető Jaroszlav Kaczynski, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság feje is. A szakszervezet vezetői azt remélik, hogy jövő tavasszal már zárva lesznek a boltok vasárnap Lengyelországban.

Csak semmi tankolás!

A tervezet szerint csak a 80 négyzetméteresnél kisebb benzinkutak lehetnek majd nyitva. Így akarják megakadályozni, hogy a kutak shopjai működhessenek. Szakértők szerint ezzel az a gond, hogy az elmúlt időszak bővítései miatt az üzemanyagtöltő állomások háromnegyede nagyobb alapterületű 80 négyzetméternél.

Külön problémát jelentenek az autópályák mellett lévő kutak, mert az autóknak megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy a vasárnapi boltzár idején is fogyasztanak. Ezek esetén 150 négyzetméter a határ, aminek eredményeként nagyjából a felük lesz majd zárva a hét utolsó napján.

További kérdés, hogy az útüzemeltetőkkel kötött hosszú távú szerződéseik bukása mennyi pluszköltséget okoz majd nekik, és így közvetve az autósoknak.

Nincs kivétel!

A jogszabály jelenlegi változata azt sem engedi meg, hogy az étel- és italautomaták üzemeljenek vasárnap. Szakértők értelmezése szerint a tilalom az internetes áruházakra, boltokra is vonatkozik - ezek várhatóan áthelyezik külföldre a székhelyüket.

Elméletileg a vasárnapi zárva tartás nyertesei a kis boltok lehetnek, hiszen ezek a korábbi magyar szabályozáshoz hasonló kivétel alá esnek. Magyarán nyitva lehetnek, ha a tulajdonos áll be a pult mögé. Csakhogy ez sem ilyen egyszerű a lengyeleknél. További feltétel ugyanis, hogy a bolt nem lehet valamilyen franchise-hálózat tagja. Márpedig egyharmaduk így működik.