Az ukrán központi bank nyolc hónap után először kamatemelésre szánta el magát, miután a hrivnya elvesztette értékének majdnem kétötödét az év eleje óta - jelentette a Reuters. A befektetők az Moszkva és Kijev között kialakult konfliktus miatt menekítik a pénzüket mindkét országból, de természetesen erre az ukrán deviza reagál sérülékenyebben.

A jegybank 6,5 százalékról jó nagy lépéssel egyből 9,5 százalékra vitte fel a hitelköltségeket - a rendkívüli emelés már keddtől érvénybe lép. A bank indoklása szerint a lépésre a nemzeti valuta árfolyamának erősítése, az infláció visszaszorítása és a pénzpiacok stabilizálása miatt volt szükség. Hétfőn az egynapos kamatot emelték 7,5 százalékról a csábító 14,5 százalékra.

A központi bank számításai szerint a bankrendszer az év eleje óta elvesztette hrivnyabetétei tíz százalékát. A külföldi devizatartalékok 14 százalékkal zuhantak. Sztepan Kubiv, a bank elnöke - aki a Világbank és az IMF konferenciáján tartózkodik Washingtonban - elmondta, hogy megkezdték az előkészületeket a hrivnya árfolyamának lebegtetésére és 12 hónapon belül átállnak arra, hogy bank az infláció leszorítását tekintse alapvető feladatának.

Ukrajnában márciusban 3,4 százalékra ugrott az éves infláció a februári 1,2 százalékról, illetve a 2013-as 0,5 százalékról. A fekete leves azonban még hátra van: május 1-jétől az orosz gázáremelés miatt 50 százalékkal nő a lakossági földgáz ára.