Az árak januári stagnálása után mind éves, mind havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent februárban az árszínvonal Szlovákiában, ami igen mérsékelten, de az ország történelmében először deflációt jelent. Mint a pozsonyi Új Szó beszámolt róla, ez elsősorban az élelmiszereknek, főleg a zöldségek és húsok olcsóbbá válásának volt köszönhető, azonban olyan csekély mértékű, amit a vásárlók nemigen érezhetnek meg.

A lap szerint az elmúlt egy évben a legnagyobb áresés a távközlésben és a közlekedésben következett be, 1,4, illetve 1,3 százalékos, több mint 1 százalékkal olcsóbbak lettek a bútorok és 0,9 százalékkal az energia, viszont 2 százalékkal drágult a cigaretta és a szeszes italok.

A deflációt a közgazdászok általában negatívan értékelik, mert növeli a pénz vásárlóerejét, ami a további erősödés reményében visszatartja a fogyasztókat a vásárlástól. A szlovák elemzők a következő hónapokra ha nem is deflációt, de rendkívül alacsony inflációt várnak, legfeljebb az év második felében számítanak az áremelkedések csekély gyorsulására.