Ha Magyarország mérsékli a bankadót és barátságosabb üzleti környeztet kínál a magánbefektetőknek, az javítaná hitelképességét - jelentette a Fitch Ratings vezető elemzője a Reuters tudósítása szerint. Az egyik fontos lépés lenne a bankszektort terhelő különadó csökkentése, ami bizonyára pozitív hatással lenne arra, ahogyan az ország helyzetét látjuk - fejtegette Arnaud Louis újságírók előtt.

Ugyanakkor ami engem illet, egyelőre várok és figyelem, hogy mi történik. Az elmúlt években ugyanis elhangzott jó pár nagy bejelentés Magyarországon, amelyek végül nem igazán találkoztak a valósággal. Ez megtanította a szakértőket arra, hogy óvatosan kezeljék a budapesti kormányt.

Orbán Viktor miniszterelnök fegyverszünetet ajánlott a külföldi bankoknak, amelyeket éveken át szorongatott. A hét elején bejelentette, hogy a kormány a bankadó mérséklésével megkönnyíti a működésüket, cserébe azért, hogy több hitellel segítsék a magyar gazdaság fellendülését - emlékeztet a hétfői bejelentésekre a Reuters. Jövőre 60 milliárd forinttal kevesebbet vonnak el a szektorból, majd ezt követően az átlagos európai szintre viszik le a közterhet.

Csak semmi kapkodás

A Fitch pozitívnak tekint minden olyan intézkedést, amely a pénzügyi ágazat szabályozását közelebb viszi a nemzetközi szinten megszokott gyakorlathoz. Ez ugyanakkor még kevés ahhoz, hogy ígéretet tegyenek a magyar adósságok besorolásának javítására. A minősítéssel kapcsolatos döntéseket számos tényező figyelembevételével hozzák meg.

Magyarország egyik gyengesége az elmúlt néhány évben az alacsony GDP-növekedés volt, aminek egyik oka az lehetett, hogy a gazdaságpolitika barátságtalan üzleti környezetet teremtett, kiszámíthatatlan lépésekkel borzolta a gazdasági szereplők idegeit - derül ki Louis szavaiból.

A Fitch novemberben erősítette meg a magyar adósságokra adott BB plusz osztályzatát stabil - az a tartást előrevetítő - kilátásokkal. Ezzel a bóvli - befektetésre nem ajánlott - kategóriában tartották Magyarországot. A következő felülvizsgálat májusban esedékes.