Meglepetésre nem módosított az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program nagyságán. A döntéshozók 9:1 arányban döntöttek az állampapír- és jelzálogalapú kötvény vásárlási program helyben hagyásáról. Korábban az elemzők a program 10-20 milliárd dollárral való visszafogását prognosztizálták.

A piac arra számított, hogy szeptemberben kezdi el csökkenteni a pénznyomtatást a Fed, így meglepetést okozott, hogy 85 milliárdon maradt a program havi kerete. Az amerikai jegybank a korábbinál gyengébb 2013-as növekedési kilátásokkal indokolta elsősorban a változatlan keretösszeget. Számszerűleg 2,3 százalékról két százalékra csökkentették az éves előrejelzést. A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a korábbival összhangban most is azt közölte, hogy 2015-re várható az első kamatemelés, 2016-ban pedig hat százalék alá eshet a munkanélküliségi ráta.

A bejelentés azt jelenti, hogy az amerikai központi banki szerepet betöltő Fed fönntartja a reálgazdaság élénkítését szolgáló rendkívül laza környezetet a kötvényvásárlások folytatásával - mindez pedig a piacoknak is további támogatást adhat az emelkedés folytatásához. A Fed közleménye szerint a visszavonás megkezdése előtt a fenntartható gazdasági növekedés további bizonyítékait akarják látni a döntéshozók. A közlemény egyébként elismeri, hogy a gazdasági aktivitás tovább nőtt a közelmúltban, azonban kitételeket tesz: a növekedés mérsékelt volt, a munkanélküliség továbbra is magas, a jelzálogkamatok emelkedtek, a költségvetési politika pedig helyenként korlátozta a gazdasági bővülést.

A piac idegesen reagált a hírre, a tízéves amerikai államkötvények hozama 9 bázisponttal 2,76 százalékra csökkent. A bejelentés után néhány perccel az euró/dollár árfolyam egészen 1,3450-ig ugrott, ami több mint fél százalékos dollárgyengülésnek felelt meg, gyenge likviditás mellett a forint is erősödött, az euró jegyzése 297 forint alá süllyedt.

Az addig csak tengő-lengő, mínuszban tartózkodó vezető amerikai tőzsdeindexek kilőttek a hírre. Az S&P 500 index történelmi rekordot ért el, több mint 1 százalékkal 1723 pontig emelkedve. Nem sokkal később a Dow Jones ipari átlagmutatója is új csúcsot ért el, megközelítve a 15 665 pontot.

Az arany irányadó jegyzése gyengülgetésből percek alatt több százalékos erősödésbe váltott, és míg korábban a nap folyamán 1300 dollár alatt is forgott, a bejelentés után már 1350 dollár közelében járt.

A döntés hátteréről 20:30-tól tartott sajtótájékoztatót Ben Bernanke, a Fed elnöke, erről részleteket itt olvashat.