A képviselőház ma késő délután szavazta meg a törvényt (a 630 tagú házból 379-en voksoltak mellette), a köztársasági elnök pedig nem sokkal később már alá is írta. A most elfogadott büdzsé értelmében az olasz államháztartási hiány jövőre 1,6 százalék lehet, 2013-ra pedig egyensúlyt akarnak elérni.

Berlusconi, illetve pártja, a PdL még délután is feltételeket szabott ahhoz, hogy ne akadályozzák meg a piacok és az európai partnerek által nagyon támogatott Mario Monti felkérését egy szakértői kormány megalakítására. A PdL kikötötte volna, hogy Monti csak azt a programot valósíthatja meg, amelyet a leköszönő kormány vázolt fel az Európai Központi Banknak küldött levelében (ebben elég kevés konkrétum volt), azt is szerették volna elérni, hogy az évtizedek óta Berlusconi jobbkezének számító Gianni Letta legyen a miniszterelnök-helyettes, Monti pedig vállalja, hogy nem indul a következő választásokon.

A Corriere della Sera értesülése szerint Monti közölte: az ő kormányában mindenki szakértő lesz és ő dönt a programjáról.

Rómában egész nap kisebb-nagyobb tiltakozó akciók voltak, Berlusconi mellett is kiálltak hívei, de többségében a távozását követelők gyűltek össze római házánál, illetve az onnan nem túl messze levő köztársasági elnöki palota, a Quirinale előtt - utóbbinál komoly rendőri erők tartották vissza a Berlusconi-ellenes tüntetőket az olasz tévék, illetve az internetes sajtó beszámolói szerint. A lemondás hivatalos bejelentése után örömünnepbe ment át a tüntetés.

Berlusconi ügyvezetőként hivatalban marad, az új kormány megalakításáról holnap kezdődnek a konzultációk - közölte az olasz köztársasági elnöki hivatal