Azok a rendkívüli intézkedések, amelyek segítségével az USA kormánya további hitelfelvétel nélkül is fizetőképes maradt december vége óta, a legrosszabb esetben egy, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint másfél hónap múlva hatástalanná válnak. Ezt követően a költségvetés csak abból a pénzből tud gazdálkodni, amely minden egyes nap a kasszában van. Ez nem lesz elég fizetési kötelezettségei fedezésére, mivel a büdzsé veszteséges - derül ki abból a levélből, amelyet Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter küldött John Boehnernek, az amerikai képviselőház elnökének. Geithner arra kéri a kongresszust, hogy minél előbb emelje meg a kormány adósságfelvételi korlátját, mert ez a feltétele a fizetésképtelenné válás elkerülésének.

A pénzügyminiszter becslése - amelynek időpontját később tovább pontosítja - egybeesik a független Policy Center kutatóintézet múlt heti előrejelzésével - emlékeztet a Bloomberg. Barack Obama a helyzet ismertében felszólította a törvényhozókat, ne használják fel a limit emelését zsarolásra, azaz ne kössék azt az állami kiadások csökkentéséhez. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy az államcsőd, még ha ideiglenes is, piaci felforduláshoz vezethet, továbbá a kormány nem tudja majd kifizetni például a szociális juttatásokat és a katonák fizetését.

A piac tesz az egészre

A kötvénypiacok nem reagáltak a veszély közeledtére, annak ellenére sem, hogy az amerikai állampapírok tulajdonosai viselik az állam megrogyásának kockázatát. A tízéves kötvények hozama két bázisponttal, 1,84 százalékra morzsolódott le tegnap. A befektetők a 2011. nyári hasonló helyzetben sem izgatták magukat a politikusok csetepatéján, pedig akkor napokra volt az USA attól, hogy csődöt jelentsen. A tízéves hozam a 2011. júliusi 2,96 százalékról augusztus elejére 2,56 százaléka esett, majd szeptember végére 1,72 százalékra csökkent.

Az amerikai politikai elit két oldala között kialakult patt helyzet azonban elég volt az S&P-nek ahhoz, hogy rontsa az USA adósságára adott elsőrendű besorolását. A hitelminősítő arra hivatkozott, amit most látunk: a világ legnagyobb gazdasága a politikai állóháború miatt hosszabb távon is fiskális kihívásokkal küszködik.

Boehner a pénzügyminiszter levelére válaszul leszögezte, hogy az adósságplafon emelése elképzelhetetlen a kormány kiadásainak csökkentése nélkül. Csatlakozott hozzá Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi republikánus frakciójának vezetője, aki az év végén Joe Biden alelnökkel előkészítette a költségvetési szakadék eltolásához szükséges kompromisszumot.