Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének, Dinald Tusknak a szóvivője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a résztvevők közös következtetéseket fogalmaztak meg a migráció, a gazdasági és pénzügyi unió, a brit EU-tagság jövője, az európai védelem erősítése, az egységes digitális piac kialakítása, valamint a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó "európai szemeszter" ügyében.

Tusk és Jean-Claude Juncker - utóbbi az Európai Bizottság elnöke - közösen tart záró sajtótájékoztatót, számos más tagállami vezető pedig külön nyilatkozik.

Az eddigi értesülések szerint a menekültügyben - elsősorban a közép- és kelet-európai tagországok ellenzése nyomán - elvetették azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az egyes uniós országok kötelező kvóta alapján vegyenek át menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, illetve fogadjanak be az EU-kívül tartózkodó olyan szíriaiakat, illetve eritreaiakat, akik jogszerű menedékkérőknek minősülnek.

Az előbbi kategóriában 40 ezer, az utóbbiban 20 ezer ember önkéntes alapon vállalható áthelyezésére, illetve áttelepítésére vonatkozó keretszámban ugyanakkor megállapodtak.