Németországban egy hűvös júniusi vasárnapon kettő és három óra között annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére, így az áram nagykereskedelmi ára a negatív tartományba, mínusz 100 euró/MWh-ra süllyedt - írja a Napi Gazdaság. A megújuló forrásokból származó áram olcsó, és az európai szabályok szerint az olcsó energia elsőbbséget élvez a hálózatba kerüléskor - emlékeztet a francia Cap Gemini tanácsadó cég tanulmányában. Emiatt fordulhat elő, hogy ha az északi-tengeri szélfarmokat viharos erejű szél hajtja, akkor Németország egy részén feleslegessé válik a gáz-, szén- és atomerőművekben termelt áram.

Mivel a megújuló forrásokból jellemzően a csúcsfogyasztás idején érkezik a legtöbb áram, 2012-re eltűntek a korábbi csúcsidőkre jellemző ártüskék. Az elektromos áram ára a legnagyobb felhasználás idején is átlagos maradt, és összesen 70 órán át negatív árak alakultak Európában. Az elektromos energia nagykereskedelmi ára Németországban mostanra 38 euró/MWh-ra csökkent a 2008-as 80 euróról - miközben a kiskereskedelmi ár az alternatív energiaforrások felhasználását támogató díj miatt 285 euró/MWh. Ez világ legmagasabb fogyasztói áramárai közé tartozik.

Még rosszabb lesz

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nagy áramszolgáltatók termelésük kétharmadát két-három évre előre adják el, azaz jelenleg jórészt a 2010-es áron értékesítenek. A helyzetük tehát tovább romlik majd, miközben az árcsökkenés már most is eltünteti profitjukat. A Bloomberg becslése szerint például a német RWE hagyományos erőműveinek 30-40 százaléka veszteségesen termel. A cég nettó profitja harmadával esett 2010 óta, a másik nagy német szolgáltató, az E.On hagyományos erőműveinek nyeresége több mint harmadával csökkent.

A megújuló források előretörése mellett nyomást gyakorol a cégek profitjára, hogy a pénzügyi válság előtt túl sok erőművet építettek, ami a 2008 után visszaeső kereslet miatt amúgy is túlkínálatot okozott volna. Az amerikai palagáz-forradalom nyomán az olyan olcsó lett a tengerentúlon a szén, hogy megéri elhozni az európai szénerőművek fűtésére.

Vége a gázerőműveknek

Az ezekben termelt áramot a szén-dioxid-kibocsátás büntetése sem drágítja, mivel az ezredforduló után túl sok szén-doxid-kibocsátási kvótát adtak ki, így ezek ára is alacsony. Mindezek nyomán az amerikai IHS kutatóintézet becslése szerint az európai gázerőművek 60 százalékát gazdaságtalanságuk miatt 2016-ra leállíthatják.

A zavaros piaci helyzet azonban a Cap Gemini elemzői szerint már idén télen áramkimaradásokat okozhat Európában, ugyanis az alternatív forrásból származó elektromos energia ingadozása rossz ütemben találkozhat a hagyományos erőművek termelésének visszafogásával. (A potenciális áramszünetekkel fenyegető szabályozási anomáliákról részletesen itt olvashat.)