A hosszú távú szuverén adósosztályzatok Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Luxembourg és Hollandia esetében kerültek negatív megfigyelés alá.

A hosszú- és rövidtávú adósosztályzatai Észtországnak, Írországnak, Olaszországnak, Máltának, Portugáliának, Szlovákiának, Szlovéniának és Spanyolországnak került negatív megfigyelés alá.

Ciprus esetében pedig a rövid és hosszú távú adósbesorolást is negatív kilátással látta el a hitelminősítő, míg Görögország ezúttal kimaradt a figyelmeztetésből.

A hitelminősítő az indoklásban úgy vélekedett, hogy az elmúlt hetekben az eurózónán belül a rendszerszintű kockázatok oly mértékben nőttek, amely már a valutaunió egészére nyomást gyakorolnak.

A rendszerszintű kockázatok a hitelminősítő szerint a következő öt tényezőből tevődik össze:

  • Szigorodó hitelfeltételek az egész eurózónán belül.
  • Jelentősen megemelkedett kockázati prémiumok az egyre növekvő eurózónás szuverénadósságokon, néhány jelenleg a legjobb, AAA besorolású országok esetében is.
  • Az európai döntéshozók között fennálló nézetkülönbségek a közvetlen pénzpiaci bizalomválság megoldásának módjában és - hosszabb távon - az eurózónás tagokat érintő nagyobb gazdasági, pénzügyi és fiskális konvergencia kérdéseiben.
  • Magas állami és lakossági eladósodottság az eurózóna nagy részén
  • A recesszió egyre növekvő kockázata 2012-ben az eurózóna egészében. A hitelminősítő visszaesést vár Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban, de 40 százalékos valószínűséggel zsugorodást vár az eurózóna egészére is.

Ausztria, Belgium, Finnország, Németország és Luxembourg adósbesorolását akár egy teljes szinttel, a többiekét pedig akár két szinttel is ronthatja a hitelminősítő.

Az S&P a december 8-9-ét követő EU-csúcs után a lehető legrövidebb idő alatt befejezné a felülvizsgálatot.