Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC plusz"-ról egy fokozattal "CCC"-re rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is ezzel azonos besorolással tartja nyilván a görög államadósságot.

A Standard & Poor's indoklása szerint a szerdai leminősítés tükrözi a cég azon véleményét, hogy ha nem születik megállapodás Görögország és hivatalos hitelezői között, a görög kormány valószínűleg tizenkét hónapon belül törlesztési csődbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni adósságaival. Ha nem lesz fordulat a GDP növekedési pályájában, és ha elmarad a görög közszféra mélyreható reformja, akkor Görögország adóssághelyzete végképp fenntarthatatlannak bizonyul.

Az S&P becslése szerint az ECB által a görög bankoknak és a görög gazdaságnak nyújtott finanszírozás értéke meghaladja a görög GDP-érték 60 százalékát. A hitelminősítő szerint a bankbetétállomány folyamatos kivonása azonban így is növeli annak valószínűségét, hogy a görög kormány tőkekorlátozásokat vezet be a további betétkiáramlás megfékezésére, és az euró mellett párhuzamos valutát vezet be.

Még ha sikerül is megállapodásra jutni a hivatalos hitelezőkkel a következő két hétben, a Standard & Poor's szerint a jelenlegi helyzetben egy ilyen megállapodás legfeljebb szeptemberig fedezné Görögország adósságszolgálati kötelezettségeinek finanszírozási igényeit.

A görögországi adóskockázatok most már súlyos mértékű növekedését jelzik a legújabb adósságpiaci mutatók is. Az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama szinte példátlanul meredek, 760 pontot meghaladó napi emelkedéssel 3170 bázispont környékén mozgott a szerdai londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra. Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg már csaknem 3,2 millió euró körüli középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon; ez több mint 760 ezer eurós napon belüli drágulás.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 80 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A Morgan Stanley modellszámításokra épített előrejelzési forgatókönyveikben 35 százalékos esélyt adtak arra, hogy a görög hatóságok valamilyen formájú tőkekorlátozást alkalmaznak a betétkiáramlás megfékezésére. A ház szerint egy ilyen lépés már önmagában gyakorlatilag azt jelentené, hogy Görögország a továbbiakban nem lenne teljes jogú tagja az euróövezetnek. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint tőkekorlátozások nélkül is 25 százalékos az esélye a Grexitnek, vagyis annak, hogy Görögország ténylegesen távozik az euróövezetből, tőkekorlátozások esetén azonban ez a kockázat 12-18 havi távlatban 60 százalékra növekszik.