Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország ötmilliárd eurót vár az Európai Uniótól cserébe azért, hogy segítsen megfékezni az öreg kontinensre igyekvő menekültek áradatát - jelentette a Famagusta Gazette ciprusi hírportál egy neve elhallgatását kérő uniós diplomatára hivatkozva.

Az Európai Unió és Ankara korábban arról állapodott meg, hogy a brüsszeli közös büdzséből, illetve a tagállamok hozzájárulásából összesen hárommilliárd eurót kap a török kormány. A pénzt - amelyből egyelőre semmit sem utaltak át - arra használhatnák, hogy javítsák a Törökországban rekedt 2,5 millió szíriai menekült életkörülményeit.

Feladták a leckét

Emellett Ankara vállalta, hogy megszigorítja a határellenőrzést, amivel visszatarthatja az Európába igyekvők áradatát. Olaszország, az Észak-Afrikából érkező bevándorlók egyik európai frontországa, kerek perec megtagadta a hozzájárulást, mondván: vágják le az összeget az uniós költségvetésből. A többi uniós kormány is késlekedik a forrás összeadásával.

Az informátor szerint a török kormány alaposan feladta a leckét az unió döntéshozóinak azzal, hogy további kétmilliárd eurót kér. Ankara nehezen birkózik meg azzal a körülménnyel, hogy a támogatás csak nagyon lassan érkezhet meg a Törökországba, továbbá hogy az EU szigorú feltételekhez akarja kötni a pénz elköltését. Brüsszel elsősorban azt akarja elkerülni, hogy az európai adófizetők pénze eltűnjön a török árnyékgazdaságban - fejtegette az uniós diplomata.