Az euró hanyatló pályára került, mert az eurózóna gazdasága lassan visszacsúszik a recesszióba. A font zuhan, mert nem csillapodnak a félelmek a skót és immár az angol függetlenedési törekvések miatt. A jen szánkázik, mivel a tokiói kormány és jegybank gazdaságösztönző politikája (abenomics) kifullad, és Japán immáron a harmadik egymás követő elveszett évtizede felé tart.

Ezek azok a feltételezések, amelyek más világvaluták gyengülésére vezetik vissza a dollár izmosodását. Egyszerűbb magyarázatnak tűnik azonban, hogy a helyzet a következő: a dollár válik egyre erősebbé. Az amerikai deviza 11. egymást követő héten át szívta fel magát, ami a leghosszabb ilyen periódusa az elmúlt 17 évben - állapítja meg a MarketWatch a dollár erősödésének okait és következményeit összegző cikkében. Csütörtökön 1,2757 dollárt kellett adni egy euróért - 14 hónapja nem volt 1,28 dollár alatt az árfolyam. A harmadik negyedévben eddig hétszázalékos pluszt szedett össze a zöld hasú, így jó úton van afelé, hogy három éve nem látott negyedéves erősödést produkáljon.

A folyamatnak kedvező hatása lehet az USA gazdaságára: a nyersanyagok olcsóbbá válhatnak, az infláció csökkenhet és vállalati nyereségek pedig nőhetnek. A dollár azonban nem csupán az Újvilág valutája, így izmosodása számos hatással járhat a világ különböző térségeiben.

Vakok közt...

Mielőtt ezt szemügyre vennék, fel kell tenni a kérdést: mi a jó teljesítmény oka? Az egyik lehetséges válasz, hogy az amerikai jegybank, a Fed jobban kezelte a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságot, mint a többi nagy központi bank, aminek jutalma az USA viszonylag gyors gazdasági növekedése. Ezt segíti az palagáz- és olajpala-forradalom, ami csökkentette az energiaárakat javítva az amerikai vállalatok versenyképességét.

Van azonban egy ennél kevésbé hízelgő magyarázat is annak a mondásnak a mintájára, miszerint a vakok közt a félszemű a király. Japán, az eurózóna, Nagy-Britannia egyaránt súlyos adósságok alatt nyög, rontja gazdaságuk versenyképességét a nagyvonalú jóléti rendszer és a lakosság elöregedése. Ebből a társaságból nem nehéz kiemelkedni.

Lökést adhat

Az erős dollár nemzetközi hatásai közül ötöt emel ki a MarketWatch. Az első úgy szól, hogy emiatt kisebb lesz az Európai Központi Bank (ECB) mennyiségi monetáris enyhítési csomagja. Az európai jegybank a jövő hónapban készül beindítani programját, már csak a részletek a kérdésesek. Az erős dollár azonban gyenge eurót jelent, ami javítja az európai exportcégek esélyeit, következésképpen jó lökést adhat az eurózóna gazdasági növekedésének.

Ez persze kevés lenne egy igazi fordulathoz, de néhány európai országban azért látható hatással járna, ami elegendő muníciót adna azoknak az - elsősorban német - döntéshozóknak, akik nem szimpatizálnak a pénznyomtatással. Az ECB végül hozna néhány intézkedést, de sokkal szerényebbeket, mint amelyeket enélkül tenne. Ez Magyarországnak sem lenne jó hír, mivel a kisebb pénzbőség nyomán halványabb lenne a magyar államkötvények iránti kereslet.

Kaszálnak a kínaiak

Kína az erős dollár egyértelmű haszonélvezői közé tartozhat. A pekingi vezetés próbálja tartani a hét százalék feletti GDP-bővülési tempót, miközben az ország pénzügyi rendszere recseg-ropog. Az dollár izmosodása felértékelné az ország 3,8 ezer milliárd dollár értékű devizatartalékát, amelynek nagy részét még mindig amerikai valutában őrzik. Ez forrást teremtene a gazdasági nehézségek leküzdéséhez. Ami Kínának jó, az Magyarországnak, amely magas adósságot számol el dollárban rossz, mivel ennek törlesztése többe kerülhet.

Megugranának a cégfelvásárlások is, miután az amerikai vállalatok trezorjaiban szép készpénztartalékok halmozódnának fel. Ilyenkor rendszerint beindul a cégvezetők fantáziája, amelynek szárnyalását segítheti, hogy az európai tőzsdéken jegyzett vállalatok részvényei még mindig viszonylag olcsók.

Forradalmak

Néhány forradalom is kirobbanhat az erős dollár miatt. Olyan autokratikus berendezkedésű államok rendülhetnek meg, amelyekben a hatalmon lévő elit a természeti erőforrások kiaknázásából származó bevételre támaszkodik. Mármint ebből csorgat vissza a népnek, hogy megvásárolja lojalitását. Ha leértékelődik hazai a valuta, akkor nőnek az importkiadások, így kevesebb marad osztogatásra, ami forrongásokhoz vezethet. Venezuela, Szaúd-Arábia vagy akár Oroszország vezetése aggódhat.

Végül gyengülhet az érdeklődés a dollár alternatívái, köztük az utóbbi hónapok sztárja, a bitcoin internetes fizetési eszköz iránt. A bitcoin népszerűségét részben annak köszönhette, hogy a fél világ az interneten lóg, így pénzügyei jelentős részét intézheti egy virtuális devizával. Az a lényeg, hogy minél többen elfogadják. Az internetes pénzt emellett az amerikai valutával szembeni bizalmatlanság is segítette, ami azonban a dollár erőre kapásával enyhülhet.