Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kakaóbab ára rekord közeli szintre nőtt az utóbbi időben, mivel folyamatosan nő a feltörekvő országok kereslete. Az emelkedő életszínvonallal párhuzamosan új fogyasztók jelentek meg a csokoládé piacán, amivel nem tud lépést tartani a termelés. A kakaóbab határidős jegyzései idén tonnánként 10 százalékkal, 1900 angol font (3195 dollár) közelébe emelkedtek. Tavaly ötödével drágult ez a termény.

A keresletet elsősorban a kínai vásárlók növekvő fogyasztása hajtja felfelé: az elmúlt négy évben háromszorosára ugrott a világ legnépesebb országában értékesített csokoládé mennyisége. A változások eredményeként a csokoládé egyfajta luxustermékké válhat, amelyet a csak a viszonylag magas jövedelmű emberek engedhetnek meg maguknak - idézte a CNBC Edward George-ot, az Ecobank "puha" árupiaci termékkel foglalkozó részélegének vezetőjét.

Csokipótlók

Kínában az óriási növekedés ellenére még mindig sokkal kisebb a csokoládéfogyasztás, mint Európában, ugyanakkor Délkelet-Ázsiában és Indiában gyorsan bővül a kakaóbab feldolgozása a csokikészítés egyik alapanyagává, kakaóvajjá - mondja a szakember. Ennek köszönhető, hogy a csokoládé szinte magától elolvad a fogyasztója szájában.

A gyártók persze megpróbálják más, olcsóbb nyersanyaggal - például pálmaolajjal vagy akár gyapotmagból nyert olajjal - helyettesíteni a kakaóvajat, ám ennek megvan a határa, ugyanis egy ponttól már nem értékesíthetik csokoládéként a "felvizezett" terméket.

Korábban a csokoládé ára viszonylag stabil volt, mivel a voltak olyan árak, amelyek kiszámítható, állandó vásárlói keresletet vonzottak. A drágulás hatására azonban Európában nagyjából a pezsgőhöz hasonló termékké válhat a csokoládé - véli George.

Egyéb tényezők

Az árakat ráadásul nem csupán a növekvő kereslet befolyásolja, hanem az időjárás alakulása és a devizaárfolyamok hullámzása is. Ezek az októberben kezdődő következő kakaóbabszezonban várhatóan kedvezőtlenül alakulnak. Nyugat-Afrikában, ahol a termény 70 százalékát termesztik, előre láthatóan száraz hónapok következnek, ami határozottan visszavetheti a termelést.

A font/dollár árfolyam szintén fontos. A kakaóbabüzleteket ugyan legtöbbször dollárban számolják el, ám a londoni árutőzsdén fontban jegyzik a termék árfolyamát. Ebből fakadóan a font erősödése megdrágítja a kakaóbabot. A héten a brit deviza öt és fél éves csúcsot ért el dollárral szemben, mivel a befektetők arra számítanak, hogy a Bank of England a jövő év első negyedében emelni fogja alapkamatát. Ezt a várakozást erősítették meg a foglalkoztatás és a bérek növekedéséről szóló adatok.