Oroszország nem szándékozik átütemezni az Ukrajnával szemben fennálló hárommilliárd dolláros hitelkövetelését, amelyet az adósnak decemberig kell törlesztenie - jelentette a Moscow Times. A kijevi kormány éppen most alkudozik az ország magánhitelezőivel az államadósság egy részének elengedéséről. Nem veszünk részt ebben az ügyletben és nem is tervezzük, hogy bekapcsolódjunk - jelentette ki Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes.

A kormánytisztviselő az EBRD Tbiliszben rendezett fórumán beszélt az Interfax tudósítása szerint. Nem sokkal korábban főnöke, Anton Sziluanov pénzügyminiszter is világossá tette, hogy nem engednek egy centet sem és egy nap késést sem tolerálnak a törlesztésben. Ha a kijevi kormány nem utal időben, akkor pert indítanak ellene.

Az ukrán vezetés valószínűleg nem is számított az oroszok részvételére az adósságátütemezésben, amely az egyik feltétele annak, hogy IMF június közepén átutalja 17 milliárd dolláros kölcsöne első részletét. Ugyanakkor egyelőre a magánhitelezők sem akarnak belemenni érdemi engedményekbe.

Sztorcsak megjegyzésének sajátos hátteret ad, hogy a moszkvai kormány egy nappal korábban beleegyezett abba, hogy módosítsa egy Belarusznak nyújtott hitelcsomag feltételrendszerét. A két ország közötti legfőbb különbség, hogy az utóbbit Moszkva-barát vezetés irányítja.

Oroszország egy 1,55 milliárd dolláros kölcsön visszafizetési feltételeinek átalakításába ment bele. A hitelt 2014 januárjában vette fel Fehéroroszország azzal, hogy 14 részletben törleszti. Az elsőt 2017 elején kellene vagy kellett volna átutalnia - ezt azért nem lehet pontosan tudni, mert az enyhítés részleteit nem árulták el a felek. Annyi azért kiderült, hogy Minszk dollár helyett más valutában is fizethet.