Megegyezés nélkül állt fel tegnap a tárgyalóasztal mellől háromórás egyeztetés után a Antonisz Szamarasz görög kormányfő, Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter, illetve a trojka szakértői delegációja, ám a görög fél azonnal igyekezett hangsúlyozni, hogy megbeszélések szüneteltetése nem jelent komoly komplikációt a felek viszonyában. Az EU-IMF hitel következő, 2,8 milliárd eurós részlete ugyan nem érkezik meg március végére, ahogy azt korábban tervezték, mivel a trojka csak a hónap utolsó napjaiban vagy április elején tér vissza Athénba, de ez nem jelenti azt, hogy nem utalják át a pénzt - jelentette az ekathimerini.com hírportál.

Szturnarasz szerint a felek álláspontja közeledett egymáshoz a vitatott kérdésekben, és szerinte csupán technikai részletek maradták hátra, amelyeket tisztázni kell. A megfigyelőkben azonban az a benyomás alakult ki, hogy lényeges nézeteltérések maradtak rendezetlenek és számos nyitott témakör maradt. A miniszter nem részletezte, miről nem tudtak megállapodni az EU-ECB-IMF hármassal.

Csupa idegesítő kérdés

Az előző napokban felröppent hírekből azonban elég világosan kirajzolódik a nyitva hagyott kérdések köre. Az egyik nyilvánvalóan a közalkalmazottak elbocsátása - idén 25 ezer embert kellene az utcára tenni, összesen 150 ezres leépítést kellene végrehajtani, amit a kormány úgy akar végrehajtani, hogy sok hónapos átmeneti státusba helyezné a hosszabb távon állás nélkül maradó közalkalmazottakat.

Athén megszabadulna a rendkívül népszerűtlen vagyonadótól is, amelyet a villanyszámlákhoz csatolva szednek be a lakások után, ám a trojka szerint erre a bevételre szüksége van a költségvetésnek. Ez már csak azért is így van, mert a hitelezők továbbra is siralmasnak tarják az adóbeszedés hatékonyságát. Különösen nagy elmaradás mutatkozik a korábban megállapított adó- és tb-hátralékok behajtásában. Végül a trojka noszogatná Athént, hogy lépjen már előre valamit a privatizáció terén.

Harapós kedvében van a nép

A kormány a népszerűtlen lépések ellensúlyozására el szeretné érni, hogy a bankhiteket és a jelzáloghitelek törlesztő magánadósok visszafizetési kedvezményeket kapjanak. Kosztisz Hatzidakisz fejlezstési miniszter jelezte, hogy ebben a kérdésben lényegében semmit sem léptek előre. Ahogy fogalmazott: a hitelkönnyítések ügyében semmi újról nem tud beszámolni az egyeztetés után.

A kormány annak rendje és módja szerint két tűz közé került, ugyanis az összes vitatott ügyben a népharaggal kerül szembe - írja Mark Lowen, a BBC athéni tudósítója. Csak találgatni tudják, mi az, amit még le lehet tolni a nép torkán, és mi az, amit már nem viselnének el az emberek, akik a kormány lemondatásával oldhatnák fel a bennük felgyülemlett feszültséget. A megállapodás hiányában viszont nem jönne a következő hitelrészlet, ami államcsődhöz vezetne.