A világ olajpiacán jelentkező túlkínálat nagyobb lehet az év első felében, mint az korábban várták, ami az árak további esésével járhat - derül ki az International Energy Agency (IEA), OECD tanácsadó szervezete friss jelentéséből. A fekete arany kitermelése több nagy OPEC-tagállamban is bővül - idézte az összefoglalót a Bloomberg.

Miután a világ olajban úszik, nagyon nehéz olyan körülményeket feltételezni, amelyek alapján arra következtethetnénk, hogy az olajár rövid távon csökkenhet - foglalja össze a párizsi székhelyű szervezet elemzőinek véleményét a jelentés. Az áresés folytatódásának esélye jóval nagyobb.

Ömlik a piacra az olaj

A kínálat a következő hónapokban napi 1,75 millió hordóval haladhatja meg a keresletet szemben az IEA januári prognózisával, amely még 1,5 millió többlettel számolt. Ez a felesleg még tovább nőhet, ha az OPEC nem lesz képest uralkodni magán. Eközben az IEA szakértői mérsékelték a világkereslet növekedésére adott becslésüket.

Eközben az OPEC kitermelése januárban elérte a napi 32,63 millió hordót, ami 900 ezerrel több annál, amelyben a szervezet tagállamai 2016-ra megállapodtak egymással. Irán 80 ezer hordóval, 2,99 millióra, Irak 50 ezerrel, 4,35 millióra, Szaúd-Arábia 70 ezer hordóval 10,21 millió hordóra emelte napi kitermelését.

Az OPEC-en kívüli kitermelés ugyan több százezer hordóval csökkent, de a kínálat csiga lassúsággal mérséklődik.

Magas készletek

Eközben a kereslet átlagosan napi 95,6 millió hordó lehet, ami 1,2 millióval több a tavalyinál. Az elmúlt évben 1,6 millió hordós bővüléssel ötéves csúcsot döntött a kereslet növekedése.

A fejlett országok olajkészletei decemberben nőttek, rácáfolva arra a "szabályra", amely szerint az év utolsó hónapjában mérséklődniük kellene. A 7,6 millió hordós gyarapodás után hárommilliárd hordó lapul a raktárakban, ami 350 millióval több a sokéves átlagnál.

Nem jött be a spekuláció

A múlt héten azért drágult az olaj, mert az a hír terjedt a piaci szereplők körében, hogy az OPEC megállapodhat a kartellen kívüli olajhatalmakkal a kitermelés csökkentéséről. Hiába kereste fel azonban a dologban erősen érdekelt Venezuela illetékes minisztere Moszkvát és Rijadot, nem ért el eredményt.

Az olaj ára kedden 30-33 dollár/hordó körül ingadozott.