Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Hewlett-Packard Company (HP) oroszországi leányvállalatát 108 millió dollárra büntették orosz kormánytisztviselők megvesztegetéséért - jelentette be az amerikai igazságügy-minisztérium. Marshall Miller, a legfőbb ügyész első helyettese szerint a titkos alapból történt vesztegetések az amerikai korrupcióellenes törvény súlyos megsértését jelentik, és különösen aggasztó, hogy a legutóbbi éppen az orosz legfelső ügyészség tenderének megnyeréséért történt.

Az ITAR-TASZSZ beszámolója szerint a HP Russia beismerte a törvénysértést, és azonnal elbocsátotta érintett alkalmazottait. Az FBI közölte, hogy a leányvállalat több mint egy évtizede módszeresen alkalmazott vesztegetést a jól fizető kormányzati megrendelések elnyerésének érdekében.

A The Moscow Times emlékeztetett arra: 2010 óta számos nemzetközi nagyvállalat ismerte be, hogy Oroszországban megsértette a korrupcióellenes törvényt, köztük a német Daimler és a Siemens, s az amerikai Pfizer gyógyszercég. A vesztegetések többek között a belügyminisztériumot, a legfőbb ügyészséget, a vámhatóságokat és az egészségügyi minisztériumot érintették. Az orosz érdekeltek közül senki ellen sem folytattak büntető eljárást.