Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz hatóságok különleges adó kivetését tervezik a hivatalosan munkanélküli, de a valóságban a feketegazdaságban dolgozókra, akik semmilyen járulékot sem fizetnek, de igénybe veszik az ingyenes állami szolgáltatásokat - jelentette a TASZSZ.

A szövetségi munkaügyi szolgálat (Roszsztrud) vezető helyettese, Mihail Ivanov elmondta: a rendelkezés azon 18 éven felülieket nem érintené, akik hivatalosan alkalmazásban vannak, regisztrált munkanélküliek, tanulók, nyugdíjasok vagy más "privilegizált állampolgárok". A Belaruszban nemrégiben hatályba lépett rendelet értelmében mindazok, akik hivatalosan hat hónapja nem voltak alkalmazásban s nem fizettek adót és járulékokat ezen idő alatt, különleges adót kell fizessenek az államkincstárnak, évi 250 dollár értékben. Ennek bevezetését heves viták előzték meg, a szakértők szerint egyrészt nehezen megállapítható, kikre vonatkoztatható jogosan, másrészt a rendszer fenntartásának és ellenőrzésének költségeit magasabbra becsülték a várható bevételnél.

Moszkva a feketegazdaság elleni harccal indokolja a tervet, amely egyre növekszik. Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes szerint csupán 48 millióan dolgoznak ellenőrizhető gazdaságban, a hivatalos munkaerő-állomány 56 százaléka, vagyis 44 százalék, 38 millióan tűnnek el az árnyékgazdaságban.