Soha nem látott bizonytalanság lengi körül a csütörtöki brit parlamenti választásokat: kisebb listát lehet készíteni az ismeretlen tényezőkből - derül ki a BBC Pollwatch kommentárjából. Győznek-e a konzervatívok egy nagy hajrával? Jobban szerepel-e a Munkáspárt a közvélemény-kutatásokban szereplő adatoknál néhány kulcsfontosságúvá avanzsáló, amúgy nem túl jelentős választási körzetben?

Túlbecsülik-e a vizsgálatok a Munkáspárt támogatottságát, szemben a 2010-es szavazással, amikor alulbecsülték? Kevesebb szavazója lesz-e végül az euroszkeptikus Ukipnek, amint amennyit a felmérések mutatnak, ami megdobhatja a toryk választóinak számát? Csak a nacionalista SNP-hez tartozó képviselőt küldenek-e a skótok a Westminsterbe vagy más párt - leginkább a Munkáspárt - jelöltje is befuthat? Hogy lehet, hogy a Liberális Demokraták várhatóan megőrzik legtöbb széküket a parlamentben, miközben a közvélemény-kutatások szerint összeomlott a támogatottságuk?

Mindegyik csúf

Nem lennénk ilyen nehéz helyzetben a végeredmény megsaccolásával kapcsolatban, ha a nagy pártok között akadna legalább egy, amely népszerű lenne - véli a BBC választási szakújságírója, David Cowling. A kiszámíthatatlanság abból fakad, hogy ez egyikről sem mondható el. Így aztán a parlamenti választás egyfajta "ronda baba" verseny. Az a kérdés, ki szereti annyira a saját pártját, hogy bár nem igazán jó a véleménye róla, azért mégis elmegy, és rá szavaz?

Ugyanakkor a több kis párt megjelenése ellenére, amely alaposan átformálja a megszokott kétpárti brit pártrendszert, egyik új jövevény sincs a közelében annak, hogy kormányt, akár kisebbségi kabinetet alakítson. A Pollwatch szakszerzője 76 választást követett figyelemmel hosszú életében. Ennek alapján a mostani szavazásik az a vélemény alakult ki benne, hogy a közvélemény-kutatások különbségeit főként a módszerek eltérése okozta.

Vagy-vagy

Most azonban ez sem kínál eligazítást. A hét végén megjelent egy telefonos felmérés eredménye, amely 33-33 százalékra hozta ki a két nagy pártot. Ezzel egyidejűleg egy internetes vizsgálat 34-33-as - hibahatáron belüli - munkáspárti előnyt mutatott. A BBC úgynevezett Poll of Polls összesítése, amely összegzi a különböző kutatások eredményét a Toryk 34-33-as sikerét jelezte előre. Ez a vizsgálat 14 százalékot adott a Ukipnak, 8-at a Liberális Demokratáknak 5-öt a Zöldeknek és 6-ot mindenki másnak.

A választással kapcsolatban megjelent legutóbbi 20 közvélemény-kutatás alapján a szakértő úgy látja, hogy a konzervatívok erősödése az elmúlt napokban megállt, a munkáspárt leragadt 34 százaléknál, a Liberális Demokraták 9 százaléknál, a Zöldek 5 százaléknál. A legérdekesebb szereplő a Ukip, mivel az ő eredményük erősen befolyásolhatja másokét. Ami ezt a politikai erőt illeti, úgy tűnik, hogy a választóik inkább határozottan kitartanak mellettük, mint hogy lemorzsolódnának, és átvándorolnának más pártok mögé.

Csavaros végkifejlet

Cowling több évtizedes tapasztalata is kevés ahhoz, hogy jósoljon - soha életében nem látott olyan bizonytalan kimenetelű parlamenti választást, mint most. Az SNP megerősödése előtt a Munkáspártra tett volna, ám úgy tűnik, elvesztik skóciai szavazóikat. Ez a változás utat nyithat a toryk győzelme előtt. Egy másik szakértő, Evan Lucas, a londoni IG pénzügyi szolgáltató cég piaci stratégája arra tippel, hogy a konzervatívok szerzik meg a legtöbb parlamenti bársonyszéket, de a Munkáspárt lesz képes kisebbségi kormányt alakítani.

Utolsó csörték

A nagy pártok természetesen legfőbb üzeneteikre koncentrálnak az utolsó három napban. A toryk adócsökkentést ígérnek, oly módon, hogy felemelik az szja adóköteles határát. Emellett felhívják a szavazók figyelmét, hogy a Munkáspárt csak a skót nacionalistákkal (SNP) együtt lehet képes kormányt alakítani. Az ellenzék vezető pártja azzal vádolja a konzervatívokat, hogy a nemzeti egészségügyi ellátás (NHS) szűkítésére készülnek, azaz további privatizációkat terveznek a rendszerben. A Liberális Demokraták 177 millió fontos (240 millió euró) büntetést helyeztek kilátásba a Deutsche Banknak, amely szerintük manipulált kamaton adott hitelt létfontosságú egészségügyi berendezések, CT-k és MRI-k vásárlásához.