Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elmélyült a romániai belpolitikai válság, miután lemondott a kormány egyik minisztere és a nemzetközi politika nagyágyúi egymás után fordulnak szembe a bukaresti vezetéssel a korrupcióellenes fellépés puhítását célzó törvényjavaslata miatt - írja a Bloomberg. Az ügy 28 éve nem látott tömegtüntetéseket váltott ki az országban.

Florin Jianu gazdasági miniszter bejelentette, hogy kilép az alig egy hónapos kormányból, mert nem ért egyet azzal, hogy enyhítsék a korrupció miatt elítélt személyek egy részének büntetését.

Ezt megelőzően 300 ezer ember tüntetett az ország városaiban. Ezen belül helyi becslések szerint Bukarestben 150 ezren dacoltak az utcákon a fagyos idővel. Ez volt a legnagyobb tiltakozás a Nicolae Ceausescu bukását megelőző 1989-es tüntetések óta.

Ne tegyék!

A szociáldemokrata kormány azt javasolta a parlamentnek, hogy adjanak amnesztiát azoknak, akiket korrupció miatt kevesebb, mint öt évre ítéltek el és a kár, amit okoztak nem haladja meg a 200 ezer lejt (14 millió forint). Az indoklás szerint - amit a nép láthatóan nem vesz be - ezzel enyhítenék a börtönök zsúfoltságát.

A korrupcióellenes fellépést felhígító terv ellen tiltakozott az USA és Németország bukaresti nagykövete is, valamint az Európai Bizottság és annak feje, Jean-Claude Juncker. A kormánynak lenne elegendő többsége a jogszabály elfogadtatásához, ám Klaus Johannis államfő élesen ellenzi az intézkedést.

Pénzpiaci reakció

A felfordulás arcul csapta a román valutát. A lej egy százalékkal gyengült az euróval szemben. Ez volt az elmúlt két év legnagyobb gyengülése, amivel a román fizetőeszköz néhány óra alatt elvesztette mindazt a pluszt, amit az év eleje óta összeszedett. A csütörtök reggeli 4,546 lej/dolláros szintről gyorsan 4,60-ig gyengülhet a valuta - véli Dan Bucsa, az UniCredit londoni elemzője.