Az oroszok gázkrízist készítenek elő Európában, amelynek 2017 január-februárjában kell bekövetkeznie. A cél az Európai Unióra való nyomásgyakorlás - írja publikációjában a Rzeczpospolita című konzervatív lap internetes oldalán.

A spekuláció forrása az ukrán nemzeti gázszolgáltató cég, a Naftogaz internetes site-ján megjelent tájékoztatás. Eszerint az orosz fél megpróbálja majd az energiahordozó tranzitját biztosító ukránokat hibáztatni azért, hogy leállnak a gázszállítások.

Volt már ilyen

Az a forgatókönyv valósulhat meg, amely 2006-2009 között többször előfordult. Akkor a Gazprom az ukrán vevő tartozásaira hivatkozva leállította a Ukrajna gázellátását, válaszul Kijev az európai gázból kárpótolta magát, mire Moszkva teljesen elzárta a gázcsapot.

Most ott tart a vita, hogy a Gazprom nem akarja újrakötni a korábban többször meghosszabbított ukrán-orosz gázszállítási szerződést, amit Kijevben úgy értelmeznek, hogy szándékosan készítenek elő egy ex-lex állapotot, amelyben leállíthatják a szállításokat.

Rafinált terv

A Naftogaz szerint Oroszország ki akarja használni az általa kiváltott mesterséges krízist, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Bizottságra az Ukrajnát elkerülő gázvezetékrendszerek megépítése érdekében. Ezek közül a legreálisabb az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2. lefektetése További cél lehet, hogy megszakítsák a Gazprom elleni monopólium ellenes eljárást.

Az ukránok ismételten felhívták Brüsszel figyelmét arra, hogy Oroszország nem tartja be a tranzitszerződéseket. Részben azzal, hogy az egyezményekben szereplőnél kevesebb gázt küldenek, részben azzal, hogy a megállapodásban rögzítettnél sokkal kisebb nyomással is nyomják a gázt - írja a Rzczpospolita.