Jóváhagyta a visaginasi erőmű megépítését és az erre a Hitachinak adott koncessziót a vilniusi parlament. Arvydas Sekmokas energiaügyi miniszter szerint az erőmű biztosítani fogja Litvánia energetikai függetlenségét, az ország történetének legnagyobb beruházása 6000 munkahelyet teremt, és több mint 30 milliárd litasszal (9 milliárd euró), évi 0,7 százalékkal növeli a GDP-t, és évi 2 milliárd litasszal csökkenti az importszükségletet - ennyit kell most az energiabehozatalra fordítani. Az ország most energiaszükségletének 62 százalékát kénytelen importból fedezni, amióta az Európai Unió követelésére bezárta a régi, szovjet építésű ignalinai nukleáris erőművét - emlékeztetett a Bloomberg.

Az építkezés 2015-ben kezdődik és a tervek szerint 2020-2021-ben kezd áramot szolgáltatni az 1300 megawattos erőmű. A létesítmény beruházási igénye 17,4 milliárd litas, ebből 6 milliárd esik Litvániára - ugyanis ez közös litván, lett és észt erőmű lesz, a Hitachival mint stratégiai befektetővel. A projektben eredetileg részt vettek a lengyelek is, de elégedetlenek voltak a termelendő áram elosztásának tervével, decemberben kiléptek - azonban most úgy tűnik, esetleg meggondolják magukat.

A Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap arról számolt be, hogy a PGE állami energetikai vállalat vezérigazgató-helyettese, Pawel Skowronski egy konferencián úgy nyilatkozott: készek újrakezdeni a tárgyalásokat részvételükről, ha a litvánok hajlandók elfogadható üzleti ajánlatot tenni.

Amíg a lengyelek nem döntenek, az erőmű részvényeinek 38 százaléka a litván állam tulajdonában lesz, az észt Eesti Energia AS kap 22, a lett Latvenergo és a Hitachi 20-20 százalékot.