Megérkezett a Bourne-sorozat legújabb - ötödik - darabja, a Jason Bourne című filmet csütörtöktől vetítik a magyar mozik. A sorozat 2002-ben-ben indult, a Bourne rejtéllyel, majd követezett a Bourne csapda, utána a Bourne ultimátum, majd a Bourne hagyaték. (Az első három és a mostani - ötödik - részben Matt Damon a főszereplő.)

Magyarország 1 százaléka

A sorozat négy tagja eddig összesen a Box Office Mojo összesítése szerint 1,22 milliárd dolláros bevételt termelt világszerte, azaz egy-egy epizód átlagosan több mint 305 millió dolláros bevételt hozott össze. A legsikeresebb film a Bourne ultimátum, amely 443 millió dollárt ért el a kasszáknál. A leggyengébben pedig a Bourne rejtély szerepelt, de még ez is több mint 200 millió dolláros bevételt produkált.

Az 1,22 milliárd dolláros - infláció nélkül számolt bevétel - forintra átszámolva közel 350 milliárd forint, ami a magyar GDP több mint 1 százaléka.

Nincs a legjobbak között

A sorozat 1,22 milliárd dolláros összbevétele azonban nem elég ahhoz, hogy a legjelentősebb bevételt termelő mozifilm-sorozatok közé kerüljön a Bourne-história.

Ezt a listát ugyanis az Marvel Bosszúállók-sorozata (Avengers) vezeti több mint 4 milliárd dolláros összbevétellel, a második a Star Wars-sorozat 2,8 milliárd dollárral, a harmadik pedig a Harry Potter, a maga 2,39 milliárd dolláros forgalmával.

(A kép forrása: UIP Duna Film.)