A magyar szuverén adósságtörlesztésre vásárolható piaci biztosítási kontraktusok (CDS) ára 14 bázisponttal, 255-re estek Londonban, ezzel végetvetve az ön napja tartó emelkedésnek. A cseh államadóssághoz kötött CDS-ek ára 7,5 bázisponttal, 88-ra esett - számolt be a Bloomberg. (Egy 10 millió eurós adósságállományra kötött ötéves CDS esetében egy bázispont évenként ezer euróval egyenértékű.)

A világ legnagyobb nemesfémexportőrjéhez, Dél-Afrikához kötött CDS-ek ára szintén csökkent, 13 bázispontot 172,5-re, annak ellenére, hogy egy ma publikált beszámoló szerint idén a második negyedévben 3 százalékkal volt kisebb az ország gazdasága az egy évvel korábbinál. Jó hír Dél-Afrika számára, hogy a réz, a nikkel, az ólom, a cink és az alumínium ára növekvőben.

A ZEW gazdasági kutatóközpont befektetői bizalmat mérő mutatószáma augusztusban hároméves csúcsra emelkedett, az előzetes várakozásokat jócskán meghaladta. A német piaci hangulat azért van jelentős befolyással a kelet-európai gazdaságok megítélésére, mert Németország ezen gazdaságok legfontosabb kereskedelmi partnere: Magyarország, Csehország és Lengyelország exportjának mintegy egyharmada ide irányul.

Katar, Lengyelország, Szlovákia és Törökország kockázati megítélése is javult.