Az ipar helyzetének alakulása szempontjából egyik legfontosabb mutató, a beszerzői menedzserindex Lengyelországban az áprilisi 46,9 pontról 48,0-ára emelkedett májusban. Ez ugyan még mindig a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50-es szint alatt van, de a recesszióból való kiemelkedésre utal. Ebbe az irányba mutat az is, hogy a korábbinál kevesebbel csökkent az új megrendelések állománya, a termelés és az alkalmazottak száma. Ugyanakkor 11 éve a leghosszabb ideje, öt hónapja folyamatosan esnek vissza a termelési költségek a HSBC közleménye szerint. Eszerint a legnagyobb probléma, hogy 2012 februárja óta folyamatosan csökkennek az új megrendelések, ez a felmérés történetében a harmadik leghosszabb ilyen időszak. Ez a trend májusban se tört meg, de a visszaesés tempója mérséklődött csakúgy, mint az ipari termelésé - írta a Money.pl gazdasági hírportál.

Az HSBC gazdasági szakértője, Agata Urbanska-Giner szerint ennek ellenére az ipar még nem érte el a gödör alját, ami a jegybanki célszámnál alacsonyabb inflációval együtt további kamatvágást indokol - várhatóan a kamatszint a jelenlegi 3-ról szeptemberig 2,25 százalékra csökken.

A jó hírek közé tartozik, hogy csökkent májusban a csődöt jelentő vállalatok száma, a tavalyi 95-ről 70-re az EUler Hermes jelentése szerint. Némi javulás indult meg a munkaerőpiacon. A varsói központi statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy áprilisban 14 százalékra süllyedt a márciusi 14,3 százalékról a munkanélküliek aránya, azonban csökkent a felkínált munkahelyek száma is. Emiatt áprilisban 6000-el kevesebb állást kereső talált munkát áprilisban, mint márciusban. A helyzet javulását a szezonális munkák beindulásától várják.