A Sentix euróövezeti tőzsdei befektetői hangulatindexe 3,3 ponttal, 20,7 pontra emelkedett, ami 2007 augusztusa a legjobb érték. A Reuters által megkérdezett elemzők 18,5 pontra számítottak a februári 17,4 pont után.

Az alindexek közül a jelenlegi és a jövőbeni helyzet megítélése is sokat javult. Az euróövezetben uralkodó aktuális kondíciókat számszerűsítő mutató az előző havi 20,5 pontról 23,8 pontra kúszott fel, ami 2011 májusa óta a legmagasabb érték. A kilátásokra vonatkozó várakozásokat számszerűsítő mutató 17,8 pontra nőtt a februári 14,3 pontról.

Az index Németországról képzett részmutatója 34,1 pontra emelkedett márciusban az előző havi 31,3 pontról. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 53,5 pontról 56,8 pontra, a kilátásoké pedig 11,0 pontról 13,5 pontra növekedett - írja az MTI.

Februárban még enyhén romlott, 18,2 pontról 17,4 pontra csökkent a Sentix euróövezeti tőzsdei befektetői hangulatindexe azon félelmek nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök politikai irányvonala kedvezőtlenül befolyásolhatja a világgazdaságot. Az, hogy márciusban a jelenlegi és a jövőbeni helyzet megítélése is javult, arra utal, hogy a befektetők már nem tartanak attól, hogy a gazdaság élénkülésének hirtelen vége szakadhat - mutatott rá az adatokat kommentálva a Sentix.

A Sentix március 2. és 4. között 1081 tőzsdei szakértőt kérdezett meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!