A török jegybank csütörtökön közölte - miután a keddi brutális szigorítása csak átmeneti hatást ért el -, hogy a monetáris tanács erős és "orrnehéz" monetáris szigorításról döntött rendkívüli ülésén. A központi bank emellett hangsúlyozta: az árstabilitásban bekövetkező semmilyen romlást nem tolerál, és a likviditási politika további szigorítását is kilátásba helyezte a hozamgörbe esésének megfordítása érdekében, amennyiben ezt szükségesnek látja. A bejelentésre a török líra 56 egységet esett a dollárral szemben 2,2686-ról 2,2630-ra - olvasható a Ransquawk pénzügyi hírportálon. A jegybank szerint a január 24-ével végződő héten 673,7 millió dollárnyi külföldi befektetés hagyta el a török kötvénypiacokat.

Csütörtökön az indiai jegybank (RBI) kormányzója is megszólalt, aki egyrészt a globális koordináció összeomlására figyelemeztetett, továbbá kijelentette, hogy az indiai rúpia stabil ugyan, de bizonyos napokon volatilis lehet. Kedden az indiai jegybank is kamatot emelt váratlanul, amelyet az infláció megfékezésével indokol a központi bank és nem Fed-hatással. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: India felkészültebben várja a Fed likviditáscsökkentésének hatásait. A kormányzó szerint a jegybank számol az esetleges tőkekivonással, de "nem aggódik túlságosan", a jegybank alkalmazkodik a tőkekivonáshoz. Az RBI szerint a hosszú távú tőkebeáramlást kell ösztönözni. E kijelentések nem voltak különösebb hatással a piacra.

Megszólalt csütörtökön a lengyel pénzügyminiszter is, aki azt mondta, hogy nem aggódik a zloty gyengélkedése miatt, miután Lengyelország már kevésbé függ a külső finanszírozástól. Sokkal aggasztóbbnak tartaná a valuta jelentős erősödését az alacsony infláció miatt.

Az MNB részéről még szerdán lehetett szóbeli intervenciót hallani: az MNB monetáris tanácsa (MT) figyelemmel kíséri a piacokat, és számol velük, amikor dönt az alapkamatról - mondta Pleschinger Gyula, a testület tagja a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjúban szerdán. Két órával korábban Matolcsy György még kamatcsökkentésről beszél, ami kétéves mélypontra küldte a forintot. Ma pedig a Portfolio.hu-nak három tömör mondatban Gerhardt Ferenc MNB-alelnök így fogalmazott:

(1) Nincs hozzátennivalóm az elnök úr tegnapi előadásában elhangzottakhoz.

(2) A folyamatok túl frissek, az információ egyelőre kevés, átfogó számításokat még nem végeztünk, tudományos alapokon még nem készült vizsgálat.

(3) A jegybanknak - ahogy a korábbi években sem - most sincs árfolyamcélja.