Az uniós hagyományoknak megfelelően az EU-büdzsé tervezetét a brüsszeli végrehajtó testület készíti el tavasszal, majd ősszel a tagországok kormányainak képviselőből álló Tanács és az Európai Parlament hagyja jóvá. A javaslat szerint 2013-ban 138 milliárd euróval gazdálkodhatna az Európai Unió.

Lewandowski mindazonáltal hangoztatta, hogy a jelentős mértékű növelés az EU korábban vállalt kiadási kötelezettségeinek fedezésére szolgál. Jövőre befejeződik egy hétéves költségvetési időszak (2007-2013) az unióban, és emiatt felhalmozódnak a kifizetési esedékességhez érkező pénzügyi kötelezettségvállalások.

A korábban lekötött kötelezettségvállalásokból eredő többletet nem számítva a tervezet csak az inflációnak nagyjából megfelelő, 2 százalékos kiadásemelkedést tartalmaz - jelezte a költségvetési biztos.

A bizottsági elképzelésekről egészen biztosan kemény vita bontakozik majd ki a tagországok között, mert az unióban most folyik a következő hétéves (2014-2020) keretköltségvetés tárgyalása, és ennek a nemzetközi gazdasági válság miatti nehézségek, illetve az ezek miatt kikényszerített takarékossági törekvések és szigor határozzák meg az alaphangulatát.

Igyekezett megvédeni a jövő évre vonatkozó javaslatot szerdai sajtótájékoztatóján José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Hangsúlyozta, az unióban szükség van a gazdasági növekedésre, és ki kell nyilvánítani a válság sújtotta országokkal szembeni szolidaritást is. "A befektetés és a kohézió büdzséje a jövő évi" - fogalmazott az elnök.

A tagországok részéről a magas kiadások miatt várható tiltakozást megelőzve Barroso maga is kitért arra, hogy a növekedés fő oka a kohéziós támogatások kifizetéseinek felhalmozódása. Arra sürgette a tagállamokat, hogy ezt szem előtt tartva fogadják el a bizottsági javaslatot.

Egyetértett a bizottságnak a tervezetben tükröztetni kívánt fő törekvéseivel - a növekedés és foglalkoztatás ösztönzésével, a jövőbe való befektetéssel - Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is. Barrosóval együtt szükségesnek tartotta az uniós bevételi források körének majdani szélesítését is.

A költségvetést ismertetve Lewandowski biztos is hangoztatta, hogy a tervezet készítésekor a tagországok vezetőinek korábbi közös állásfoglalásait is igyekeztek figyelembe venni. A bizottság egyetért azzal, hogy az uniós forrásokat jobban ki kell használni a válság leküzdésének érdekében - szögezte le. Pusztán megtakarításokkal ugyanakkor nem lehet elnyerni a növekedésbe vetett bizalmat - szögezte le, kiemelve, hogy az uniós javaslat válságellenes csomag kíván lenni.