A tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalék volt az éves alapú növekedés, ehhez képest az idei első negyedévben újból gyorsulni tudott (1,7 százalék) a német gazdaság növekedési üteme. A statisztikai hivatal közlése szerint a GDP-növekedéshez legnagyobb mértékben az export bővülése járult hozzá, de a belföldi fogyasztás is számottevően közrejátszott, ellensúlyozva a beruházások visszaesését.

A negyedéves alapú 0,5 százalékos növekedés pontot tesz a recesszióról való találgatások végére, egy ideig úgy tűnik, a német gazdaság megússza a visszaesést. A technikai recesszió legalább kettő, egymást követő negyedévi GDP-visszaesést jelent, de a német gazdaság a tavalyi negyedik negyedévi visszaesés (-0,2 százalék) után erőteljesebben tért vissza a növekedéshez.

Ugyanakkor a német gazdaság fő hajtóerejének számító feldolgozóipar felől újabb kedvezőtlen jelek mutatkoznak, a beszerzési menedzser indexek az elmúlt hónapokban újabb mélyrepülésbe kezdtek, ami a kilátásokat nézve igencsak borús. Ráadásul az eurózóna gondjai egyre inkább tartósnak, újra és újra kiújulónak látszanak, ami a német gazdaság potenciális növekedésére is kihat.