A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előretekintő júliusi konjunktúramutatója 10 ponttal, 99,8 pontra ugrott, és így már alig marad el a 100 pontos sokéves átlagtól. A Reuters által megkérdezett elemzők jóval gyengébben javuló, 90,8 pontos júliusi mutatóra számítottak a júniusi 89,8 pont után.

Tavaly júliusban az index 97,9 ponton állt. Január közepén a svájci nemzeti bank váratlanul eltörölte a svájci frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A jegybanki döntés hatására a frank árfolyama jentősen erősödött az euróhoz képest, ami félelmeket keltett az exportorientált vállalatokban, hogy visszaszorulhatnak az euróövezeti piacaikról.

Az idei első negyedévben a svájci GDP 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévvel szemben, és ezzel 2011 harmadik negyedéve óta először jelezett visszaesést.

A KOF júniusban a svájci gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 0,4 százalékra javította a márciusi becslésben szereplő 0,2 százalékról. A jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát pedig 1 százalékról 1,3 százalékra emelte a gazdaságkutató intézet.