Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben 34 havi csúcsra emelkedett az euróövezet feldolgozóipari teljesítményindexe a londoni IHS Markit gazdasági kutató intézet csütörtökön közzétett kimutatása szerint.

Novemberben 53,7 pontra emelkedett az októberi 53,5 pontról az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzer-indexének (BMI) végleges értéke. Az index előzetes értéke is a véglegessel megegyező 53,7 pont volt, ami 2014 januárja óta, 34 hónapja a legmagasabb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az euróövezetben már 41 egymást követő hónapban tartózkodik a feldolgozóipari BMI 50 pont felett.

Az euróövezet feldolgozóiparának novemberi jó teljesítményéhez a legnagyobb mértékben Hollandia járult hozzá 57,0 pontos BMI-vel, valamint Ausztria 55,4 pontos, 66 havi csúcsra emelkedett BMI-vel, illetve Spanyolország 54,5 ponttal. A teljesítmény csak Görögországban csökkent, ahol 48,3 pontot regisztráltak, bár ez is felette van a 2015 közepén elért mélypontnak.

Az euróövezet feldolgozóipara közel három éve a legjobb kondícióknak örvendhet egyrészt az euró árfolyamának csökkenése, másrészt a növekvő kereslet miatt - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A novemberi adatok bebizonyították, hogy az euró árfolyamának csökkenése ösztönző hatással lehet a feldolgozóipari teljesítményre mind az import kiváltása, mint az export növekedése révén. Az exportmegrendelések feldolgozóipari termékekre 2014 februárja óta a legnagyobb mértékben növekedtek.

A kétszámjegyű százalékos munkanélküliségi rátával sújtott régióban a foglalkoztatás is kedvezően alakult novemberben - mutatott rá Chris Williamson. A feldolgozóipari munkahelyteremtés az októberben elért öt és fél éves csúcs közelében maradt a kereslet kielégítésére felfuttatott termelésnek köszönhetően.

Kis lassulás Németországban

Novemberben csökkent ugyan valamelyest a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havihoz képest, de az elért 54,3 pont továbbra is az ágazat teljesítményének növekedését jelzi a londoni IHS Markit gazdasági kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint. A novemberi BMI előzetes értéke 54,4 pont volt. Októberben az index 55,0 ponton, 33 havi csúcson állt. A novemberi végleges értékkel együtt a német feldolgozóipari BMI idei éves átlaga 53,0 pont.

A novemberi BMI tanúsága szerint a német feldolgozóipar továbbra is jól teljesít, az októberi és novemberi adattal pedig a negyedik negyedévi átlag eddig 2014 eleje óta a legjobbnak ígérkezik - kommentálta a felmérés megállapításait Oliver Kolodseike, az IHS Markit közgazdásza, hozzátéve, hogy az ágazat a jelek szerint pozitív módon járulhat hozzá a negyedik negyedévi GDP-növekedéshez.