A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet szerdán közölt előzetes adatai szerint novemberben 56,5 pontra emelkedett a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke az előző havi 54,8 pontról. Elemzők 55,2 pontot vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI előzetes novemberi értéke 56,1 pont lett az októberi 55,0 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

Már a 25. egymást követő hónapban növekedett a szolgáltatóipar teljesítménye, amelyet a válaszadók a belső kereslet erősödésének és az új megrendelések ehhez kapcsolódó gyarapodásának tudtak be. A foglalkoztatottak száma tovább emelkedett, bár az év egészéhez képest kicsit alacsonyabb ütemben nőtt az új munkahelyek száma

A felmérés arról tanúskodik, hogy az amerikai gazdaság erőteljes mértékben növekszik a negyedik negyedévben, a bővülés üteme fellendült novemberben - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint novemberben 2,3 százalékra emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének éves üteme az előző havi 1,8 százalékról.

A növekedés gyorsabb üteme, az egészséges foglalkoztatottsági adatok az eladási árak növekedésével együtt megháromszorozták annak esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatot emel következő, decemberi ülésén - véli Williamson.