Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank azzal számol, hogy idén az export 6,6 százalékkal, az import 7,5 százalékkal, a beruházások 6,1 százalékkal nőnek.

Az idei első negyedévben 2,5 százalékkal nőtt a horvát hazai össztermék (GDP).

A horvát jegybank legfrissebb jelentése szerint a GDP-t akár mintegy 0,3 százalékkal gyengítheti a legnagyobb magántulajdonú horvát vállalat, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor. Ez a hatás idén azonban még biztosan nem jelentkezik a jegybanki jelentés összeállítói szerint.

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat esetleges felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.