A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex értéke 0,6 ponttal, 17,6 pontra emelkedett októberben, továbbra is elmarad a 23,8 pontos hosszú távú átlagtól. Szakértők 20 pontra számítottak a szeptemberi 17 pont után.

A németországi aktuális állapotot tükröző index értéke 0,9 ponttal, 87,0 pontra süllyedt, ami elmarad az enyhe emelkedést valószínűsítő 89 pontos várakozástól, de még így is nagyon magas szinten áll - írja az MTI.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott, hogy Németország gazdasági kilátásainak javulása az előző hónapok meglepően kedvező növekedési adatainak köszönhető. Az a tény, hogy az infláció újra emelkedik és várhatóan még feljebb kúszik, ugyancsak a német gazdaság teljesítményének kedvező alakulását vetíti előre, és még valószínűbbé teszi, hogy az Európai Központi Bank változtat rendkívül laza monetáris politikáján. (Ifo: a vártnál nagyobb lehet a német növekedés idén.)

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex ugyanakkor erősen, 5 ponttal, 26,9 pontra esett októberben, szemben a javuló hangulatot, 34,2 pontot valószínűsítő elemzői véleményekkel. Az aktuális üzleti környezet megítélése viszont enyhén javult, a mutató értéke 1 ponttal 36,5 pontra ugrott.

A német pénzügyi elemzők a szeptemberinél kedvezőbben ítélik meg Japán (+5,5 pont) és az Egyesült Államok (+1,1 pont) kilátásait, míg Olaszország esetében jelentősen, 9,1 ponttal 5,8 pontra romlott a hangulatindex, a franciaországi 5,6 ponttal 29,7 pontra, a brit pedig 1,5 ponttal mínusz 55,1 pontra süllyedt. Az aktuális helyzet megítélésében Németország mellett csak Nagy-Britannia (-7,7 pont) teljesített rosszabbul.