Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felfelé módosította az amerikai bruttó össztermék második negyedéves növekedésének mértékét a kereskedelmi minisztérium: a harmadik, végleges adatsor szerint éves összevetésben a GDP 4,6 százalékkal gyarapodott a korábban becsült 4,2 százalék helyett. Utoljára 2011 utolsó negyedévében bővült ennél gyorsabb tempóban az Egyesült Államok gazdasága.

A kereskedelmi minisztérium pénteken kiadott közleménye szerint főleg az export 11,1 százalékos, valamint az üzleti beruházások 9,7 százalékos megugrásának köszönhető a gyors növekedés.

A fogyasztói kiadásokat kivéve minden kategóriában felfelé módosították a becsült adatokat. Az amerikai gazdasági tevékenység több mint kétharmadára visszavezethető fogyasztói kiadások 2,5 százalékkal növekedtek. Bár az amerikaiak többet adtak ki egészségügyi kiadásokra, ezt ellensúlyozta, hogy kevesebbet költöttek rekreációra és tartós fogyasztási javakra.

A belföldi kereslet 3,4 százalékkal - 2010 második negyedéve óta a leggyorsabb tempóban - emelkedett a korábban becsült 3,1 százalék helyett, ami hozzájárult a munkanélküliség csökkenéséhez és a foglalkoztatottak számának növekedéséhez. A munkaerőpiac helyzetének javulása megmutatkozott abban, hogy a bruttó hazai jövedelem 5,2 százalékkal növekedett, azaz 0,5 százalékpontot javított az adaton a minisztérium.

Az idei első negyedévben a rendkívül kemény tél miatt 2,1 százalékkal zsugorodott az amerikai gazdaság éves összehasonlításban. A második negyedévi adatok arról tanúskodnak, hogy a növekedés szilárd alapokon áll, és a harmadik negyedévre is áthúzódik. Közgazdászok arra számítanak, hogy 3,6 százalékkal bővül az amerikai GP július-szeptemberben.

A fogyasztói bizalom 14 havi csúcson szeptemberben

Több mint egy éve legmagasabb szintre emelkedett az amerikai fogyasztói bizalom szeptemberben - derült ki a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből. A fogyasztói hangulatindex szeptemberre 84,6 pontra, 2013 júliusa óta legmagasabb szintre emelkedett az augusztusi 82,5 pontról. Az elemzők minimálisan magasabb mutatóra, 84,7 pontra számítottak szeptemberre.

Az alindexek közül egyebek között a fogyasztói várakozások mutatója ugyancsak tavaly július óta legmagasabb szintre, 75,4 pontra nőtt az augusztusi 71,3 pontról. A gazdaság jelenlegi helyzetét jelző mutató ugyanakkor az augusztusi 99,8 pontról 98,5 pontra gyengült.

Az éves inflációs várakozás 3 százalékra csökkent az augusztusi 3,2 százalékról.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul az amerikai GDP fő alkotóeleme, a fogyasztás.

Richard Curtin, a felmérés vezetője pénteken azt mondta: a szeptemberi index, amely a második legmagasabb volt hét éven belül, azt jelzi, hogy nő a fogyasztás a következő 12 hónapban, az ütem akár 2,7 százalék is lehet.