Az első negyedévben 7,4 százalékkal nőtt a kínai GDP, amivel a világ második legnagyobb gazdasága némileg túlteljesítette a 7,3 százalékos piaci várakozásokat - jelentette be az országos statisztikai hivatal szerdán. A képhez hozzá tartozik, hogy 2012 harmadik negyedéve óta ez volt a legalacsonyabb ütemű növekedés. Tavaly az első és a negyedik negyedévben is 7,7 százalékos növekedést mértek.

Az első három hónapban az állóeszköz beruházások 17,6 százalékkal nőttek éves összevetésben, amit egyes elemzők viszonylag alacsonynak tartanak. A várakozásoktól elmaradó beruházási adat egyik oka, hogy az ingatlan-beruházások visszaestek.

A fogyasztás az első három hónapban 12 százalékkal bővült, az ipari termelés 8,7 százalékos emelkedést mutatott.

A statisztikai hivatal szóvivője Seng Laj-jün úgy vélte, az adatok a gazdaságban zajló strukturális átalakulásról árulkodnak; a GDP-növekedésben az export helyett egyre nagyobb szerep jut a fogyasztásnak. Mint mondta egyfajta fékező erő továbbra is jelen van a gazdaságban, Kínában véget ért a kétszámjegyű növekedés hosszan tartó időszaka - jegyezte meg.

Szakértők egybehangzóan úgy vélik, a közeli jövőben nem lehet a növekedést élénkítő csomagra, vagy jelentősebb intézkedésekre számítani, a kínai gazdasági növekedés stabilizálódott. Mindazonáltal elemzők egy része úgy véli, a következő negyedév némileg gyengébb eredményt fog hozni.