Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aláírásgyűjtést egy olyan apa indította el, akinek a 15 éves lányát három évvel ezelőtt gyilkolták meg. A gyilkost a maximálisan kiszabható, negyven év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után, feltételesen szabadulhat.

A petíció aláírói azt szeretnék, ha a halálos kimenetelű bűncselekmények bizonyos eseteiben - gyermek, kiskorú vagy várandós áldozat esetén - nem létezne a kétharmadra és a feltételes szabadlábra helyezésre vonatkozó kitétel, illetve ha a legszigorúbb büntetés nem 40 év letöltendő börtönbüntetés lenne, hanem élethosszig tartó szabadságvesztés. (Bezzegország: két miniszter is börtönbe mehet.)

A szerbiai törvények szerint a petíció akkor érvényes, ha egy hét alatt harmincezer érvényes aláírás gyűlik össze. Hét nap alatt ennek háromszorosát szedték össze a kezdeményezők. Ezt követően a petíciót átadják a parlamentnek, ahol egy illetékes bizottság elbírálja, majd - ha úgy ítéli meg, hogy jogos a kérés - a képviselők elé terjeszti a törvénymódosításra vonatkozó javaslatot. A tényleges életfogytiglani börtönbüntetés bevezetéséhez a büntető törvénykönyv módosítására van szükség - írja az MTI.