A moszkvai mezőgazdasági minisztérium javasolta a kormánynak: tegyék lehetővé, hogy mezőgazdasági befektetők 5 évre ingyen bérelhessenek állami földeket - jelentette a Vedomosztyi.

A lap szerint a gazdasági minisztérium már áldását adta a tervre. A cél a kihasználatlan területek termőre fordítása. A tárca adatai szerint a művelésre alkalmas oroszországi területek mintegy 28 százaléka, 56 millió hektár áll elhagyottan, ennek közel fele, 21,6 millió hektár Szibériában található.

A befektetői kedv növelése érdekében a minisztérium kompenzálná a befektetők kiadásait a szűzföldek feltöréséért - e nélkül kevés esélyt látnak a terv sikerére. Valószínűleg ezt látszanak bizonyítani az eddigi tapasztalatok.

A jórészt lakatlan, minden infrastruktúrát nélkülöző, még utakkal sem rendelkező térség hasznosítására legutóbb maga Vlagyimir Putyin államfő tett javaslatot. Ennek alapján februárban törvényt hoztak, amelynek alapján ingyen adnának földet mezőgazdasági művelésre az orosz Távol-Keleten lakóknak, akik azonban azt nem adhatják el. A kezdeményezés sikeréről nyilván beszámoltak volna - ennek elmaradása azt jelenti, hogy valószínűleg nem indultak meg tömegek a szibériai tajgát felszántani.